De ce trebuie sa acordati atentie maxima evaluarii periodice a angajatilor dvs?
Raspunsul cel mai clar este: pentru ca sunteti obligat sa faceti acest lucru, conform prevederilor Codului muncii care contine referiri la evaluare in cadrul mai multor articole.
Astfel, art. 17 spune ca “persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la (…) criteriile de evaluare a activitatii profesionale aplicabile la nivelul angajatorului;” Iar art. 242 precizeaza ca regulamentul intern trebuie sa cuprinda dispozitii referitoare la “criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor”.
Dar cel mai important este art. 63: “Concedierea salariatului pentru necorespundere profesionala poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.”
Asadar, nu puteti concedia un salariat incompetent daca nu aveti aceasta evaluare.
Fara ea, concedierea este nula si salariatul va fi reintegrat pe loc de orice instanta de judecata.
V-am convins de importanta evaluarii? Atunci iata si o lucrare cu informatii complete despre aceasta activitate obligatorie pentru orice manager HR:
Contine explicatii detaliate despre obligatiile, dar si drepturile dvs., temeiuri legale, sanctiuni, sfaturi utile, precum si modele gata redactate de fise de evaluare si de post!
Aspectul esential pe care il verifica inspectorii ITM
Lucrul mai putin cunoscut de managerii HR este ca aceasta evaluare obligatorie nu poate fi facuta oricum! Trebuie corelata cu sarcinile trecute in fisele de post ale angajatilor si cu obiectivele de performanta ale acestora.
Inspectorii ITM chiar urmaresc daca exista aceasta corelatie, atunci cand vin in control.
Din acest motiv, lucrarea pe care v-o propunem contine modele pentru ambele tipuri de fise – si de evaluare, si de post. Sunt fise intocmite impecabil, care va scutesc de efort si va aduc totodata o economie considerabila de timp. Le aveti gata facute, trebuie doar sa dati click pe modelele pentru postul care va intereseaza.
Este insa important sa priviti aceste fise nu ca pe o obligatie prevazuta de Codul muncii, ci ca pe elemente cu o imensa importanta practica pentru bunul mers al firmei dvs. Ele va ghideaza intr-o maniera rapida si acesibila prin culisele unui proces de evaluare
CORECT, dezvaluindu-va pas cu pas ce aveti de facut,
detalii complete AICI >>>
In doar 3 pasi aveti pe birou fisa de evaluare pentru orice angajat din firma dvs.!
Cautati modelele de fise de evaluare pentru un manager marketing, pentru un sofer sau pentru un sef serviciu administrativ?
Nimic mai simplu. Introduceti in calculator stick-ul si...
Pasul 1. Selectati postul dorit si dati click.
Pe ecran va aparea modelul fisei de evaluare, in format word.
Pasul 2. Completati cu datele necesare: nume firmei dvs., datele de inregistrare, numele titularului postului, numele persoanei evaluate, numele evaluatorului, scopul evaluarii, perioada evaluate etc.
Pasul 3. Printati fisa sau salvati-o in calculatorul dvs. GATA!
Comandati chiar acum lucrarea
“Procedura completa de evaluare a angajatilor”, detalii AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii continuare activitate dupa varsta de 65 de aniIntrebare: Avem un salariat care s-a pensionat anul trecut, pe legea veche, cand a implinit 65 de ani. Salariatul nostru a dorit sa isi continue activitatea si iar conducerea noastra a fost de acord. Intrebarea este: Tinand cont de noua lege de la 01.09.2024, pana la ce varsta are dreptul sa lucreze?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suspendare unilaterala a unor clauze din CCMIntrebare: Printr-o decizie interna, conducatorul unitatii a suspendat unilateral o serie de clauze din contractul colectiv de munca la nivel de unitate pe motiv ca acestea nu sunt economicoase. Este vorba de clauzele care prevad ca liderii de sindicat care sunt scosi din productie, acestia avand avantaje foarte mari si produc prejudicii societatii. Este posibila o anulare in instanta a deciziei respective?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<