Cumulul functiei de administrator cu cea de salariat. Atentie la conflictele de interese!

Mara Dobrin
Mara Dobrin
18 Iulie 2019
18 Iulie 2019
Mara Dobrin
Mara Dobrin
cumul functie adminstrator salariatadministrator societate cumul functiiLegea 31/1990 a societatilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va readucem aminte ca potrivit art. 197 alin. (1) din Legea 31/1990 a societatilor, societatea este administrata de unul sau mai multi administratori, asociati sau neasociati, numiti prin actul constitutiv sau de adunarea generala.
 
IMPORTANT:
 
Astfel, Legea societatilor prevede ca administratorul este cel care administreaza societatea.
 
Potrivit dispozitiilor art. 71 alin. (1) din acelasi act normativ,  administratorii care au dreptul de a reprezenta societatea nu il pot transmite decat daca aceasta facultate li s-a acordat in mod expres.
 
 
Dar ce se intampla in cazul unui cumul de functii?
 
"In situatia in care o persoana are atat calitatea de administrator al angajatorului, cat si pe aceea de salariat (pe o alta functie decat administrator) al acestuia, cum considerati ca ar trebui reglementate in regulamentul intern procedura evaluarii profesionale, procedura cercetarii disciplinare, procedura privind concedierea, precum si orice alte proceduri / masuri interne legale care implica existenta unui superior ierarhic / reprezentant al angajatorului? Considerati ca intr-o astfel de situatie o solutie ar fi ca asociatii societatii angajatoare sa imputerniceasca o persoana din afara societatii care sa efectueze in numele angajatorului evaluarea profesionala, cercetarea disciplinara, sa dispuna masura concedierii, precum si orice alte masuri legale care vizeaza respectivul salariat?"
 
 
Administratorul poate sa transmita dreptul de a reprezenta societatea numai daca i s-a acordat in mod expres acest lucru prin actul constitutiv.
 
Asociatii nu pot sa imputerniceasca o persoana din afara societatii cata vreme au numit unul sau mai multi administratori carora le-au incredintat adminstrarea societatii.
 
ATENTIE!
 
Problema expusa este o problema ce trebuie rezolvata prin prisma legislatiei societatilor si nu prin prisma legislatiei muncii. Astfel, ceea ce trebuie rezolvat este cine va reprezenta societatea in situatia in care se naste un conflict de interese datorat cumulului calitatii de administrator cu aceea de salariat. Or,  rezolvarea acestei chestiuni se gaseste in legislatia societatilor.
 
Cumulul calitatii de administrator cu cea de salariat reprezinta o problema avand in vedere conflictele de interese ce se pot naste. Tocmai de aceea in cazul societatilor pe actiuni acest cumul este interzis. O solutie data de legislatia muncii este ca salariatul sa beneficieze de concediu fara plata pe perioada in care indeplineste functia de administrator, contractul individual de munca fiind suspendat in aceasta situatie.
 
 
Un raspuns oferit de specialistii de la www.PortalCodulMuncii.ro >>>

 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]