Va readucem aminte ca potrivit art. 197 alin. (1) din Legea 31/1990 a societatilor, societatea este administrata de unul sau mai multi administratori, asociati sau neasociati, numiti prin actul constitutiv sau de adunarea generala.
IMPORTANT:
Astfel, Legea societatilor prevede ca administratorul este cel care administreaza societatea.
Potrivit dispozitiilor art. 71 alin. (1) din acelasi act normativ, administratorii care au dreptul de a reprezenta societatea nu il pot transmite decat daca aceasta facultate li s-a acordat in mod expres.
Dar ce se intampla in cazul unui cumul de functii?
"In situatia in care o persoana are atat calitatea de administrator al angajatorului, cat si pe aceea de salariat (pe o alta functie decat administrator) al acestuia, cum considerati ca ar trebui reglementate in regulamentul intern procedura evaluarii profesionale, procedura cercetarii disciplinare, procedura privind concedierea, precum si orice alte proceduri / masuri interne legale care implica existenta unui superior ierarhic / reprezentant al angajatorului? Considerati ca intr-o astfel de situatie o solutie ar fi ca asociatii societatii angajatoare sa imputerniceasca o persoana din afara societatii care sa efectueze in numele angajatorului evaluarea profesionala, cercetarea disciplinara, sa dispuna masura concedierii, precum si orice alte masuri legale care vizeaza respectivul salariat?"
Administratorul poate sa transmita dreptul de a reprezenta societatea numai daca i s-a acordat in mod expres acest lucru prin actul constitutiv.
Asociatii nu pot sa imputerniceasca o persoana din afara societatii cata vreme au numit unul sau mai multi administratori carora le-au incredintat adminstrarea societatii.
ATENTIE!
Problema expusa este o problema ce trebuie rezolvata prin prisma legislatiei societatilor si nu prin prisma legislatiei muncii. Astfel, ceea ce trebuie rezolvat este cine va reprezenta societatea in situatia in care se naste un conflict de interese datorat cumulului calitatii de administrator cu aceea de salariat. Or, rezolvarea acestei chestiuni se gaseste in legislatia societatilor.
Cumulul calitatii de administrator cu cea de salariat reprezinta o problema avand in vedere conflictele de interese ce se pot naste. Tocmai de aceea in cazul societatilor pe actiuni acest cumul este interzis. O solutie data de legislatia muncii este ca salariatul sa beneficieze de
concediu fara plata pe perioada in care indeplineste functia de administrator, contractul individual de munca fiind suspendat in aceasta situatie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sotul si mama. Coasigurati si persoane in intretinereIntrebare: Angajata poate avea 2 coasigurati, mama si sotul care nu au nici un venit si nici terenuri? Am voie concomitent, sa ii trec si in statul de plata ca persoane aflate in intretinere si care modifica deducerea personala a angajatei? Deci cele 2 rude pot figura si ca coasigurat si ca persoana in intretinere in acelasi timp daca au 0 venit?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Revisal. Modificare salariu CIM suspendatIntrebare: Daca salariatul este in concediu medical si pe durata concediului medical intervine salariul minim pe economie, cand operez in Revisal salariul minim, respectiv la data incetarii suspendarii contractului sau cu data de 01.01.2025?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<