Noile modificari ale Codului muncii au impus angajatorilor intocmire de acte aditionale la CIM, precum si realizarea unui act aditional la Regulamentul Intern. Va mai trebui insa angajatorul, in urma efectuarii acestor pasi, sa treaca si la evaluarea angajatilor? Este aceasta procedura obligatorie sau optionala? In plus, poate fi evaluarea stabilita la un interval de timp de catre reprezentantii salariatilor?
Legea nu prevede evaluarea profesionala ca fiind o obligatie a angajatorului. In fapt, angajatorul are dreptul sa evalueze profesional salariatii pentru verificarea aptitudinilor profesionale si personale ale acestora atat la angajare, cat si pe parcursul executarii contractului individual de munca.
Cu toate ca legea nu obliga angajatorul la executarea evaluarii profesionale, aceasta este necesara pe durata executarii contractului individual de munca deoarece factori multipli pot actiona in aceasta perioada de desfasurare a contractului asupra nivelului cunostintelor si aptitudinilor salariatului.
In consecinta, efectele acestor factori pot duce fie la o imbunatatire a nivelului cunostintelor si aptitudinilor salariatului, fie la o scadere a acestui nivel. Astfel, luandu-se in calcul rezultatele evaluarii profesionale, salariatul poate fi promovat sau, din contra, concediat pentru necorespundere profesionala.
Cu privire la criteriile de evaluare, acestea au fost inscrise in contractul individual de munca tocmai in vederea utilizarii lor la evaluarea salariatilor. Periodicitatea evaluarii salariatilor este stabilita in cadrul procedurii stabilita prin contractul colectiv de munca aplicabil si prin regulamentul intern.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<