Noile modificari ale Codului muncii au impus angajatorilor intocmire de acte aditionale la CIM, precum si realizarea unui act aditional la Regulamentul Intern. Va mai trebui insa angajatorul, in urma efectuarii acestor pasi, sa treaca si la evaluarea angajatilor? Este aceasta procedura obligatorie sau optionala? In plus, poate fi evaluarea stabilita la un interval de timp de catre reprezentantii salariatilor?
Legea nu prevede evaluarea profesionala ca fiind o obligatie a angajatorului. In fapt, angajatorul are dreptul sa evalueze profesional salariatii pentru verificarea aptitudinilor profesionale si personale ale acestora atat la angajare, cat si pe parcursul executarii contractului individual de munca.
Cu toate ca legea nu obliga angajatorul la executarea evaluarii profesionale, aceasta este necesara pe durata executarii contractului individual de munca deoarece factori multipli pot actiona in aceasta perioada de desfasurare a contractului asupra nivelului cunostintelor si aptitudinilor salariatului.
In consecinta, efectele acestor factori pot duce fie la o imbunatatire a nivelului cunostintelor si aptitudinilor salariatului, fie la o scadere a acestui nivel. Astfel, luandu-se in calcul rezultatele evaluarii profesionale, salariatul poate fi promovat sau, din contra, concediat pentru necorespundere profesionala.
Cu privire la criteriile de evaluare, acestea au fost inscrise in contractul individual de munca tocmai in vederea utilizarii lor la evaluarea salariatilor. Periodicitatea evaluarii salariatilor este stabilita in cadrul procedurii stabilita prin contractul colectiv de munca aplicabil si prin regulamentul intern.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<