Propunere legislativa: serviciul extern de resurse umane si salarizare sa fie coordonat de catre un expert in legislatia muncii acreditat

serviciu extern salarizare si resurse umaneexpert legislatia muncii serviciu extern
Propunere legislativa: serviciul extern de resurse umane si salarizare sa fie coordonat de catre un expert in legislatia muncii acreditat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca deputatul PNL Mara Calista a initiat si depus, alaturi de mai multi colegi parlamentari, propunerea legislativa prin care se stabileste cadrul legal pentru organizarea si functionarea serviciului extern specializat in resurse umane si salarizare, coordonat de catre un expert in legislatia muncii acreditat.
 
Prin aceasta initiativa legislativa se vine in ajutorul angajatorilor micro, mici si mijlocii, care nu au in sistemul organizatoric structuri specializate in resurse umane si salarizare, care vor avea garantia de calitate a serviciilor prestate. De asemenea, vor putea solicita o calificare a personalului angajat ori o acreditare din partea unui organism profesional care sa ateste nivelul de competenta detinut in domeniul resurselor umane si al salarizarii. 
 
”In urma unor analize serioase si aprofundate, alaturi de specialisti in domeniu, am ajuns la concluzia ca se impune definirea activitatii de «management al fortei de munca» si este nevoie de stabilirea unor reguli clare privind furnizarea acestor servicii de catre prestatorii externi astfel incat sa se promoveze relatiile de munca legale si echitabile, in concordanta cu practicile europene si internationale. Totodata, prin profesionalizarea serviciilor externe specializate in resurse umane si salarizare, coordonate de catre un expert in legislatia muncii acreditat, se va constitui un factor de echilibru in relatia angajat-angajator”, a declarat Mara Calista. 
 
Ce prevede initiativa legislativa?
 
- definirea activitatilor ce pot fi prestate de catre aceste servicii externe potrivit clasificarii activitatilor economice stabilite la nivel national, european si international, conform urmatoarelor nomenclatoare:
 
    CAEN Rev.2 – clasificarea activitatilor economice utilizate la nivel national care asigura transpunerea in normele interne a clasificarii europene NACE Rev. 2.
    NACE Rev.2 – nomenclatorul de activitati economice utilizat in cadrul Comunitatii Europene care asigura transpunerea in normele comunitare a clasificarii internationale ISIC Rev.4.
    ISIC Rev.4 – clasificarea internationala standard a activitatilor economice elaborata de Comisia de Statistica a Organizatiei Natiunilor Unite.
 
Cartea Verde a Legislatiei Muncii! Cea mai IMPORTANTA lucrare pentru departamentul HR contine noi modificari, detalii aici >>>
 
- obiectul de activitate (principal sau secundar) al acestor servicii trebuie sa fie cel prevazut de codul CAEN 7830 - Servicii de furnizare si management a fortei de munca, care stabileste, in mod general, ca:
 
  • unitatile clasificate aici prezinta angajatorului inregistrarile privind statele de plata, impozite si alte aspecte fiscale si chestiuni privind resursele umane, dar nu sunt raspunzatoare pentru conducerea si supravegherea angajatilor;
  • furnizarea de resurse umane se face de obicei pe termen lung sau permanent, iar unitatile clasificate aici indeplinesc o gama larga de atributii referitoare la resursele umane si administrarea personalului in conexiune cu furnizarea acestuia, se mai precizeaza in comunicatul de presa publicat de Camera Deputatilor.
 
In expunerea de motive se poate vedea ca:
 
"Lipsa unui cadru legislativ adecvat face imposibila atragerea raspunderii persoanelor care comit erori cu consecinte deosebit de grave ce afecteaza, printre altele, dreptul la pensii si alte asigurari sociale ale salariatilor."
 
Angajatorii pot apela la un serviciu extern specializat in resurse umane si salarizare, coordonat de catre un expert in legislatia muncii acreditat, avand garantia ca acesta detine competentele necesare furnizarii serviciilor si este capabil sa asigure suportul pentru:
 
  • administrarea resurselor umane pe tot parcursul executarii contractului individual de munca;
  • gestionarea registrelor de evidenta a lucratorilor;
  • elaborarea strategiilor organizationale, politicilor si procedurilor interne;
  • elaborarea sistemelor de salarizare si calcularea drepturilor salariale;
  • analiza posturilor si a sarcinilor de munca;
  • proiectarea sau reproiectarea fiselor de post;
  • organizarea timpului de munca;
  • integrarea profesionala a angajatilor;
  • evaluarea profesionala a lucratorilor;
  • planificarea stagiilor de formare profesionala pe categorii profesionale;
  • realizarea procedurilor disciplinare si a celor privind recuperarea daunelor.
 
 
"Biblia" oamenilor din Legislatia Muncii, Cartea Verde, are acum TOATE modificarile aparute in Codul Muncii si Salarizare in ultimii 10 ani, explicate, cu zeci de exemple si modele.

Practic, aici gasiti tot ce trebuie sa stiti despre CUM, CAND si IN CE FEL sa aplicati noile modificari legislative, 
detalii aici >>>
 
Serviciile externe specializate in resurse umane si salarizare, prin coordonatorii acestora, au urmatoarele obligatii:
 
  •  de a promova relatiile de munca legale si echitabile;
  •  de a se constitui ca factor de echilibru intre angajator si salariat;
  •  de a furniza serviciile in conformitate cu prevederile legale avand in vedere interesul economic al angajatorului, precum si drepturile salariatilor;
  •  de a pastra confidentialitatea informatiilor utilizate in exercitarea activitatii;
  •  de a-si asuma responsabilitatea in exercitarea atributiilor sale.
 
Momentan, vorbim despre o propunere legislativa care NU este in vigoare. Are nevoie de votul favorabil al Parlamentului, pentru a merge mai departe la promulgare. In data de 24.05.2022, propunerea sustinuta de o serie de deputati de la partidele PNL si PSD, a fost inregistrata la Senat pentru dezbatere.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
serviciu extern salarizare si resurse umaneexpert legislatia muncii serviciu extern

Data aparitiei: 27 Mai 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Propunere legislativa: serviciul extern de resurse umane si salarizare sa fie coordonat de catre un expert in legislatia muncii acreditat Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]