Ministerul de Finante a elaborat recent procedura care ar permite acordarea unor sume lunare de 1.500 lei pentru cresa si gradinita in cazul persoanelor care au aplicat in intervalul noiembrie 2020 – martie 2021, facilitatea fiind suspendata din aprilie 2021.
Se doreste astfel reglementarea unei declaratii de regularizare “pentru scaderea sumei reprezentand cheltuieli cu educatia timpurie care depaseste impozitul pe profit datorat, in ordine, din impozitul pe salarii retinut de contribuabil pentru angajati, din taxa pe valoarea adaugata datorata sau din accizele datorate”, arata
HotNews.ro.
De asemenea, modelul, continutul si modalitatea de depunere si gestionare a declaratiei de regularizare vor trebui aprobate prin ordin al presedintelui ANAF, iar termenele de depunere a acestei declaratii se stabilesc prin raportare la termenele de declarare a impozitului pe profit.
Potrivit noii procedure, se propune ca “suma care depaseste impozitul pe profit datorat sa se scada, in ordine, din impozitul pe salarii retinut de contribuabil pentru angajati, din taxa pe valoarea adaugata datorata sau din accizele datorate, cu data scadentei acestora, declarate in Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, in decontul de TVA, respectiv in declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat, care au acelasi termen de depunere cu cel al declaratiei prin care s-a efectuat scaderea acestor cheltuieli din impozitul pe profit datorat”, arata aceeasi sursa.
Totodata, in cazul declararii trimestriale a impozitului pe salarii, scaderea sa se efectueze numai din impozitul aferent ultimei luni din trimestru. De asemenea, in cazul in care termenul de depunere a declaratiei prin care s-a efectuat scaderea acestor cheltuieli din impozitul pe profit datorat, nu coincide cu termenul de depunere a Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate si/sau a decontului de TVA (in cazul contribuabililor care depun trimestrial aceste declaratii), suma care depaseste impozitul pe profit datorat nu poate fi scazuta din impozitul pe salarii retinut de contribuabil pentru angajati si/sau din taxa pe valoarea adaugata datorata, urmand sa se scada din accizele datorate, dupa caz.
In lista argumentelor care au stat la baza suspendarii acestei facilitati (OUG 19/2020) incepand cu aprilie 2021 s-au regasit lipsa definirii unitatilor eligibile care ofera educatie timpurie, nementionarea categoriilor de cheltuieli eligibile pentru acordarea stimulentului fiscal, lipsa unei proceduri de decontare de catre angajator a acestor cheltuieli, a plafonului de 1.500 lei/copil intre angajatorii parintilor si/sau intre angajatorii aceluiasi parinte etc.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<