Angajatul a castigat procesul. Cheltuielile de judecata suporta impozit si contributii sociale?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
17 Noiembrie 2015
17 Noiembrie 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
Cheltuielile de judecatacontributii socialeimpozit pe venit
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Angajatul a castigat un proces cu angajatorul sau. In urma unei hotarari judecatoresti, angajatorul este obligat sa plateasca salariatului despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celalalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul de la data concedierii si pana la data reintegrarii efective si a unei sume cu titlu de cheltuieli de judecata.

Cheltuielile de judecata reprezinta venituri salariale, care sa suporte impozit si contributii sociale?

Conform Consilier Juridic Rodica Mantescu, raspunsul este negativ. Cheltuielile de  judecata nu reprezinta venituri din salarii si nu se calculeaza asupra lor impozit pe venit si contributii sociale.


"Conform art. 55 alin. (1)  din Codul fiscal ,sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.", precizeaza Consilier Juridic Rodica Mantescu pentru PortalCodulMuncii.ro.

Specialistul mai noteaza faptul ca indexarea  veniturilor salariale reprezinta venituri din salarii intrucat acordarea acestora are la baza un contract individual de munca asupra carora se calculeaza impozitul pe venit si contributiile sociale.

"Cheltuielile de judecata reprezinta sunt cheltuieli pe care salariatul le-a efectua in desfasurarea procesului. Intrucat angajatorul a pierdut procesul a fost obligat de instanta de judecata sa suporte aceste cheltuieli prin restituirea lor salariatului.
Prin urmare, cheltuielile de judecata nu reprezinta venituri din salarii si nu se calculeaza asupra lor impozit pe venit si contributii sociale.", precizeaza Consilier Juridic Rodica Mantescu pentru PortalCodulMuncii.ro.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]