Cheltuielile de judecata reprezinta venituri salariale, care sa suporte impozit si contributii sociale?
Conform Consilier Juridic Rodica Mantescu, raspunsul este negativ. Cheltuielile de judecata nu reprezinta venituri din salarii si nu se calculeaza asupra lor impozit pe venit si contributii sociale.
"Conform art. 55 alin. (1) din Codul fiscal ,sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.", precizeaza Consilier Juridic Rodica Mantescu pentru PortalCodulMuncii.ro.
Specialistul mai noteaza faptul ca indexarea veniturilor salariale reprezinta venituri din salarii intrucat acordarea acestora are la baza un contract individual de munca asupra carora se calculeaza impozitul pe venit si contributiile sociale.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
"Cheltuielile de judecata reprezinta sunt cheltuieli pe care salariatul le-a efectua in desfasurarea procesului. Intrucat angajatorul a pierdut procesul a fost obligat de instanta de judecata sa suporte aceste cheltuieli prin restituirea lor salariatului.
Prin urmare, cheltuielile de judecata nu reprezinta venituri din salarii si nu se calculeaza asupra lor impozit pe venit si contributii sociale.", precizeaza Consilier Juridic Rodica Mantescu pentru PortalCodulMuncii.ro.