Inspectia Muncii a desfasurat, in perioada 22 februarie - 2 martie 2012, o campanie privind verificarea modului in care se respecta prevederile legale de securitate si sanatate in munca pentru utilizatorii de echipamente de munca ce functioneaza cu combustibili gazosi. Controalele au fost decise in urma evenimentului de la Sighetu Marmatei, soldat cu 17 accidentati.
Aceste controale s-au desfasurat la nivel national si au vizat unitatile cu specific in activitatea cu publicul: scoli, crese, gradinite, sali de sport, after-school, spitale, hoteluri, restaurante, cluburi, baruri, unitati ale administratiei publice, centre comerciale.
Obiectivele campaniei au fost cresterea gradului de constientizare, atat a angajatorilor cat si a angajatilor in ceea ce priveste necesitatea aplicarii si respectarii la locul de munca a legislatiei in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cat si eliminarea riscurilor profesionale specifice acestor locuri de munca.
Din totalul de 1608 agenti economici, au fost sanctionati 1.380 de angajatori. La aceste societati comerciale, inspectorii de munca au constatat 2.740 deficiente, pentru care s-au dispus 2.779 masuri.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Operatorilor economici le-au fost aplicate amenzi in valoare totala de 450.500 lei. De asemenea, in timpul verificarilor efectuate s-a dispus sistarea activitatii unui loc de munca precum si oprirea din functiune a 15 echipamente tehnice. Cele mai frecvente deficiente constatate in domeniul securitatii si sanatatii in munca sunt: functionarea echipamentelor tehnice utilizate pentru incalzire, prepararea hranei si a apei calde fara a avea avizul de functionare emis de catre IT - ISCIR, utilizarea instalatiilor electrice de constructie neconforme la locurile de munca unde exista pericol de incendiu sau de explozie, lipsa instalatiei de legare la pamant la echipamentele de munca sau neefectuarea verificarilor la aceasta instalatie, in conformitate cu reglementarile legale, folosirea detectoarelor de gaze nefunctionale sau neasigurarea masurilor pentru detectarea sau devierea ori indepartarea scurgerilor de gaze inflamabile spre un loc sigur, nu au fost intocmite evaluarile riscurilor specifice din atmosferele explozive luand in considerare probabilitatea producerii si persistentei atmosferelor explozive precum si probabilitatea prezentei si activarii surselor de aprindere, utilizarea instalatiei de alimentare cu gaz metan, fara ca aceasta sa fie verificata, conform actelor normative in vigoare.
Actiunile de control vor continua si in perioada urmatoare.