Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca, va desfasura Campania de control privind verificarea respectarii prevederilor legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca in unitatile de producere a energiei electrice, COD CAEN 3511.
Campania de control este coordonata de inspectorul general de stat, Dantes Nicolae BRATU, si se va desfasura in perioada 1 – 28 februarie 2023, in toate judetele in care exista de intreprinderi mici, mijlocii si mari, cu capital de stat, privat si mixt, care efectueaza activitati de producere a energiei electrice cod CAEN 3511 – aceasta clasa include activitatea instalatiilor generatoare de energie electrica - prin centrale termice, nucleare, hidroelectrice, cu turbine cu gaze, diesel si energie regenerabila (energie eoliana, energie solara, energie de biomasa), informeaza
Inspectia Muncii.
Atentie! ITM-ul aplica amenzi de 8.000 de lei daca nu aveti fise de instruire a angajatilor si de evaluare a riscurilor in domeniul SSM! Va oferim un kit cu 20 de fise intocmite impecabil! Folositi-le si veti trece fara emotii peste orice control, detalii AICI >>>
Inspectorii de munca vor controla toate unitatile cu activitati in domeniul producerii energiei electrice existente in fiecare judet si vor verifica urmatoarele:
- modul de respectare, de catre angajatori, a legislatiei in domeniul securitatii si sanatatii in munca in industria de producere a energiei electrice;
- modul in care angajatorii asigura conditii adecvate de desfasurare a activitatii in special, in ceea ce priveste asigurarea:
- echipamentului colectiv si individual de protectie;
- transportului la si de la locurile de munca;
- echipamente de munca corespunzatoare activitatilor desfasurate si riscurilor
prezente la locurile de munca;
- efectuarii, in siguranta, a lucrarilor de mentenata a utilajelor.
modul in care au fost indeplinite masurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, acolo unde este cazul.
Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat, despre aceasta campanie: "Avand in vedere dispozitia data de prim-ministrul Guvernului Romaniei, dl. Nicolae Ciuca, in sedinta de guvern din data de 31.01.2023, incepand cu data de 1.02.2023, in toate unitatile care desfasoara activitati economice incadrate in codul CAEN 3511 se desfasoara activitati de control in domeniul securitatii si sanatatii in munca. Pentru desfasurarea actiunilor de control, fiecare inspectorat teritorial de munca a intocmit tematici specifice, in functie de
societatea ce urmeaza sa fie controlata, dupa anumite criterii, cum ar fi: specificul activitatii de producere a energiei electrice; in functie de neconformitatile identificate la controalele anterioare si de cele mai frecvente cauze de producere a accidentelor de munca.
Am dispus ca, alaturi de toti inspectorii de munca din compartimentul SSM care, prin fisa postului, au repartizate aceste domenii economice pentru activitatea de control, sa fie angrenati in aceasta actiune de control si ceilalti inspectori de munca, cu prioritate cei specializati in domeniul electric, mecanic. Si de aceasta data, actiunea este motivata si de frecventa evenimentelor ce au loc in acest domeniu si de numarul de accidente de munca care au loc in instalatiile de producere a energiei. In industria producerii energiei electrice, cele mai semnificative riscuri care se intalnesc sunt cele legate de: electrocutare prin atingere directa si indirecta, explozie, incendiu, de neutilizarea mijloacelor si echipamentelor de protectie adecvate si de nerespectarea procedurilor de lucru. Din cauza riscurilor specifice acestei activitati, se impune intensificarea actiunilor de verificare si monitorizare a modului in care se respecta prevederile legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca, precum si a modului in care angajatorii realizeaza, in industria producerii energiei electrice, masurile de securitate si sanatate dispuse de inspectorii de munca. Consideram ca este necesara atat o instruire adecvata, precum si o monitorizare permanenta, astfel incat caracterul preventiv al activitatii de inspectie sa permita o imbunatatire a securitatii si sanatatii la locul de munca."
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare studenti straini. Program inegalIntrebare: In cazul studentilor straini non UE care au contracte de munca cu timp partial (20 ore/saptamana) putem sa le facem program inegal? De exemplu, 2 zile sa lucreze cate 6 ore/zi, iar in alte 2 zile sa lucreze 4 ore/zi.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere salariati in vederea suspendarii activitati societatiiIntrebare: Micro, isi suspenda activitatea la onrc. Pot inchide contractele active (am doua contracte cu 4 h fiecare) cu art. 65 alin. (1)?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<