In situatia in care, la infiintarea unei societati nu am depus documentatia pentru obtinerea autorizatiei de functionare, certificat de constatare, din punct de vedere SSM, ce putem face in prezent?
Cunoastem faptul ca se aplica o amenda intre 5000 si 10.000 de lei pentru angajatorul care nu detine aceasta autorizatie de functionare.
"Putem sa mai obtinem autorizatia in prezent, cu toate ca a trecut mai mult de un an de la infiintarea societatii? Cum putem sa evitam sanctiunile?", ne intreaba un responsabil SSM.
Dupa cum bine stim, in vederea asigurarii conditiilor de securitate si sanatate in munca si pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, angajatorul are obligatia sa obtina autorizatia de functionare din punctual de vedere al securitatii si sanatatii in munca, inainte de inceperea oricarei activitati, conform prevederilor legale.
Nu neglijam faptul ca autorizatia de functionare din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca reprezinta asumarea de catre angajator a responzabilitatii privind legalitatea desfasurarii activitatii din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Portal Codul Muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Autorizatia de functionare din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca reprezinta asumarea de catre angajator a responzabilitatii privind legalitatea desfasurarii activitatii din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca.
In situatia in care societatea a fost infiintata dar nu s-a desfasurat nici o activitate, inainte de a incepe desfasurarea unei activitati se depune la registrul comertului un dosar pentru autorizarea activitatii respective sau a unei parti dintre activitatile enumerate in actul constitutiv.
Mare atentie la faptul ca odata cu autorizarea activitatilor ce urmeaza a se desfasura se completeaza si o declaratie, pe proprie raspundere, model 2, prin care angajatorul isi asuma raspunderea ca indeplineste conditiile de functionare din punct de vedere: sanitar, sanitar veterinar, protectia muncii, protectia mediului.
Prin urmare, nu are importanta momentul infiintarii societatii daca societatea nu a desfasurat nici o activitate.
Important este momentul in care societatea incepe activitatea, moment in care solicita registrului comertului autorizarea activitatii/activitatilor ce intentioneaza sa le desfasoare la sediul social, la punctual/punctele de lucru sau la terti.
Raspuns oferit de PortalCodulMuncii.ro