Contributii minime la sistemul public de pensii si la sistemul asigurarilor de sanatate

22 Februarie 2012
22 Februarie 2012
Legea 263/2010asigurareLegea 571/2003alitatea de asiguratpersoane fara veniturisanatate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare:

Care sunt contributiile minime la sanatate si pensii pe care le poate plati o persoana care nu realizeaza venituri?


Raspuns:

O persoana care nu realizeaza venituri se poate asigura in sistemul public de pensii pe baza de contract de asigurare sociala. Conform art. 12 alin. (1) din Legea 263/2010 , contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii competenta, in functie de domiciliul sau resedinta persoanei.

In baza art. 36 din acelasi act normativ, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale o constituie venitul lunar asigurat, inscris in contractul de asigurare sociala, dar nu mai putin decat suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia.

Astfel, la incheierea contractului de asigurare sociala, persoana fara venituri va stabili venitul asigurat cu respectarea celor doua limite de minim 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia.
Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2012 este de 2.117 lei.

Prin urmare, in anul 2012 venitul lunar asigurat nu poate fi mai mic de 741 lei si mai mare 10.585 de lei. Asupra venitului inscris in contractul individual de asigurare se datoreaza integral cota de contributie de asigurari sociale corespunzatoare conditiilor normale de munca, stabilita prin lege.
In conformitate cu prevederile art. 296 indice alin.(3) lit. a) din Legea 571/2003 , cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 19 alin.(1) din Legea nr. 294/2011 , pentru anul 2012 cota de contributii de asigurari sociale pentru conditii normale de munca este de 31,3 %.
Astfel, contributia minima a persoanelor care se asigura facultativ la sistemul de pensii publice este de 232 de lei/ luna.

In cazul persoanelor fara venituri, daca acestea sunt casatorite, iar sotul/sotia are calitatea de asigurat sau au copii care au calitatea de asigurat, acestea pot deveni coasigurate (vor fi asigurate fara plata contributiei) daca se afla in intretinerea persoanelor asigurate. Persoanele fara venituri care nu indeplinesc conditiile pentru a dobandi calitatea de coasigurat sunt obligate pentru a obtine calitatea de asigurat sa achite contributia legala pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale (5 ani). Contributia, in acest caz, se calculeaza la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii.

Conform art. 1 din HG 1225/2011, incepand cu data de 1 ianuarie 2012 salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 700 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore in medie pe luna in anul 2012, reprezentand 4,13 lei/ora. In conformitate cu prevederile art. 296 indice 18 alin. (3) lit. b) din Legea 571/2003 , cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 19 alin. (1) din Legea 294/2011 , pentru anul 2012 cota contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate este 5,5%.
Astfel, in anul 2012 contributia minima a persoanelor fara venituri la sistemul asigurarilor sociale de sanatate este de 39 lei/luna.

NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]