Internship-ul este o solutie practica pentru integrarea tinerilor pe piata muncii, fiind o forma de colaborare reglementata legal in Romania. Contractul de internship este documentul prin care se formalizeaza acest tip de colaborare, fiind esential pentru asigurarea respectarii drepturilor si obligatiilor ambelor parti – internul si organizatia gazda.
In acest articol vom prezenta un model orientativ de contract de internship, alaturi de principalele reglementari legale care trebuie luate in considerare.
Internship: ce inseamna si ce prevede legea?
Programul de internship reprezinta activitatea specifica desfasurata de intern pe o perioada de timp limitata in cadrul unei organizatii- gazda, cu scopul aprofundarii cunostintelor teoretice, imbunatatirii abilitatilor practice si/sau dobandirii de noi abilitati sau competente.
Internship-ul este reglementat de Legea nr. 176/2018, iar principalele prevederi legislative ce trebuie respectate sunt urmatoarele:
1. Promovarea programului de internship. Potrivit art. 3 din Legea 176/2018, organizatia-gazda trebuie sa promoveze public, in scris si/sau online, programele de internship desfasurate, criteriile, calendarul si procedura interna de selectie, responsabilitatile generale pentru fiecare program de internship ofertat, precum si conditiile contractuale (numarul de ore si durata programului de internship, valoarea minima a indemnizatiei lunare).
2. Varsta internilor. Programele de internship se adreseaza tinerilor care au implinit varsta de 16 ani. Prin exceptie, contractele de internship pot fi incheiate si de persoane care au implinit varsta de 15 ani, numai cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, dupa caz.
3. Durata internship-ului. Conform legii, durata unui program de internship este de maximum 720 de ore pe parcursul a 6 luni consecutive. Durata maxima a timpului de munca pentru un intern este de 40 de ore pe saptamana si trebuie sa fie clar specificata in contractul de internship.
ATENTIE!
In situatia internilor cu varsta sub 18 ani, durata timpului de munca pentru a desfasura activitate in baza unui contract de internship este de maximum 30 de ore pe saptamana, dar nu mai mult de 6 ore pe zi. Este interzisa efectuarea de ore suplimentare.
4. Evidenta timpului de lucru. Organizatia-gazda are obligatia de a tine evidenta timpului in care internul isi desfasoara activitatea specifica din cadrul programului de internship, precum si obligatia de a prezenta aceasta situatie organelor de control ori de cate ori este solicitat acest lucru.
5. Contractul de internship. Contractul de internship se incheie obligatoriu in forma scrisa, in limba romana, cel tarziu in ziua anterioara inceperii programului de internship. Obligatia de incheiere a contractului de internship in forma scrisa revine organizatiei- gazda. Modelul contractului de internship este reglementat in ANEXA Nr. 2 la Ordinul nr. 2004/2018 privind aprobarea modelelor-cadru ale certificatului si contractului de internship.
Spre deosebire de contractul individual de munca, contractul de internship NU se inregistreaza in Registrul de Evidenta al Salariatilor, ci in registrul de evidenta a contractelor de internship, infiintat de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca. Organizatia-gazda are obligatia completarii si transmiterii datelor si informatiilor din contractul de internship, cel tarziu in ultima zi lucratoare anterioara inceperii activitatii.
6. Indemnizatia pentru internship. Conform art. 2 lit. k) din Legea 176/2018 privind internship-ul, indemnizatia pentru internship reprezinta suma de bani lunara la care are dreptul internul, ca urmare a participarii acestuia la programul de internship.
Indemnizatia reprezinta venit asimilat salariului si este supusa prevederilor art. 61 lit. b) si art. 76 alin. (2) lit. s) din Codul Fiscal. Acest lucru inseamna ca asupra acestei indemnizatii se datoreaza:
- impozit pe venit 10%;
- CAS 25%
- CASS 10%
Valoarea indemnizatiei pentru internship nu poate fi mai mica decat cel putin 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata si se acorda proportional cu numarul de ore de activitate desfasurata.
7. Tichete de masa. Internii nu beneficiaza de tichete de masa intrucat Legea 165/2018 recunoaste acest drept doar salariatilor iar internii nu au calitatea de salariati si nici de deducere personala.
8. Beneficii organizatie gazda. Organizatiile-gazda care, in termen de 60 de zile de la finalizarea programului de internship, incheie un contract individual de munca cu persoana care a desfasurat programul de internship primesc, la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj, o prima de promovare a angajarii pentru fiecare persoana astfel angajata. Conditia pentru obtinerea facilitatii fiscale este sa se mentina raporturile de munca pentru o perioada neintrerupta de cel putin 24 de luni.
Kit de documente obligatorii in Legislatia Muncii si Salarizare - Descarca noul model al contractului individual de munca + 150 de modele de documente si formulare obligatorii de legislatia muncii si salarizare EDITABILE>>>>
Model contract de internship
Va prezentam mai jos un model orientativ de contract pentru programul de internship:

250 Modele Fise de Post

Concedierea perfect legala

KIT-ul de documente instant obligatorii in Legislatia Muncii si Salarizare
Descarca modelul de contract de internship in format WORD>>>
Descarca modelul de contract de internship in format PDF>>>