Este oficial, dupa publicarea OUG nr.18/2018 in Monitorul Oficial ca romanii care nu castiga niciun fel de venit, dar ar dori sa beneficieze de asigurarea de sanatate (CASS), vor fi nevoiti sa plateaca o valoare unica de 10% din echivalentul a 6 salarii minime brute pe economie.
Guvernul sprijina in acest mod persoanele fizice care nu au venituri, dar vor sa se asigure optional in sistemul de sanatate de stat.
Revolutia fiscala care a inceput in ianuarie 2018 i-a afectat si pe cetatenii fara venituri, care ar trebui sa plateasca mai mult pentru contributia de asigurare in sistemul de sanatate (CASS).
Dar se pare ca Guvernul a dorit sa modifice facilitatile oferite celor care nu au niciun fel de venit. Asa se face ca acestia vor putea plati mai putin pentru CASS, in curand. Aceasta masura este inclusa intr-un proiect de modificare a unor acte normative si are in vedere ca cei fara venituri sa se asigure in mod optional, fiind taxati doar pe jumatate, fata de momentul de fata.
Concret, acestia vor trebui sa plateasca 10% din 6 salarii minime brute. In momentul de fata cetatenii fara venituri trebuie sa se asigure platind CASS lunar, pentru minim 12 luni, iar cota de 10% se aplica salariului minim brut pe tara, adica 1.900 de lei.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
40 Modele de Regulament Intern
Asadar, Guvernul vrea sa imbunatateasca conditiile si accesul celor care nu lucreaza, in sistemul sanitar. Conform proiectului de lege, acestia ar trebui sa plateasca 10% din 6 salarii minime brute pe economie, adica suma de 1.140 lei. Practic, se vor asigura pentru minim 12 luni, dar costul asigurarii va fi redus la jumatate.
CASS pentru cetatenii fara venituri - este posibila si plata pe loc sau la nevoie
Aici ne referim la faptul ca cei care nu au platit CASS si au nevoie de servicii medicale le pot plati pe loc, dar Codul Fiscal prevede ca la momentul accesarii serviciilor medicale necesare sa se plateasca si 10% din cumulul a 7 salarii minime brute.
In acest context, introducerea a 6 luni de plata a CASS pentru asigurarea intregului an (12 luni) este mai mult decat avantajoasa.
Cetatenii fara venituri ar trebui sa depuna o declaratie pentru CASS
Asadar, daca aceasta prevedere ar intra in vigoare, aceste persoane fara venituri vor fi nevoite sa depuna o declaratie unica, referitate la impozitul pe venit si contributiile sociale datorate.
In acest fel, vor fi inlocuite formularele 604 si 605, care sunt folosite in momentul de fata de catre cetatenii romani fara venituri, observa Avocatnet.ro.
In mod normal, declaratia unica se va depune anual pana la 15 martie, dar pentru anul 2018 se va depune pana la 15 iulie, daca proiectul de lege se va aplica.