Contributiile pe care trebuie sa le plateasca angajatii nerezidenti

contributiinerezidenticodul fiscalvenituri
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
O societate din Romania (SA) plateste indemnizatie de administrator unui membru al CA, delegat sa gestioneze activitatea societatii respective. Administratorul este cetatean bulgar si isi desfasoara activitatea de organizare si gestionare in special de la sediul societatii mama din Bulgaria, prezenta acestuia pe teritoriul Romaniei fiind cu caracter ocazional.

Pana acum i s-a retinut impozitul de 16%  si a fost declarat ca impozit pe veniturile realizate din Romania de nerezidenti persoane fizice. Avand in vedere ca nu este cetatean roman, nu i s-au retinut/platit contributiile sociale. Din punct de vedere al impozitelor si contributiilor datorate de societatea din Romania, respectiv de administratorul - cetatean bulgar, s-a schimbat ceva odata cu Ordonanta 58/2010? Poate fi obligata persoana fizica straina la plata contributiilor sociale in Romania?

Raspuns:
Veniturile reprezentand remuneratii primite de nerezidenti ce au calitatea de administrator, fondator sau membru al consiliului de administratie al unei persoane juridice romane sunt considerate venituri impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate, conform art. 115 alin. (1) lit. j) din Codul fiscal.

Conform art. 116 alin. 3 lit. a) din Codul fiscal, pentru veniturile ce reprezinta remuneratii primite de nerezidenti care au calitatea de administrator, fondator sau membru al consiliului de administratie al unei persoane juridice romane, impozitul se calculeaza potrivit art. 57 din Codul fiscal, respectiv:
- Impozitul se calculeaza si se retine la sursa de catre platitorii de venituri.
- Impozitul lunar  se determina astfel:
a) la locul unde se afla functia de baza, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni, si urmatoarele:  
- deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
- cotizatia sindicala platita in luna respectiva;
- contributiile la fondurile de pensii facultative, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei a 400 euro;
b) pentru veniturile obtinute in celelalte cazuri, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora;
- In cazul veniturilor din salarii si/sau al diferentelor de venituri din salarii stabilite pentru perioade anterioare, conform legii, impozitul se calculeaza si se retine la data efectuarii platii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare privind veniturile realizate in afara functiei de baza la data platii, si se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit.
- Platitorul este obligat sa determine valoarea totala a impozitului anual pe veniturile din salarii, pentru fiecare contribuabil.
- Contribuabilii pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul anual, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii, unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii. Obligatia calcularii, retinerii si virarii acestei sume revine organului fiscal competent.

Concluzionand, veniturile obtinute de un administrator nerezident in aceasta calitate sunt impozabile in mod similar veniturilor de natura salariala, iar persoana juridica romana care efectueaza plata remuneratiei are obligatia retinerii si platii impozitului pe salarii in cota de 16% aplicabila asupra bazei de calcul determinata in conformitate cu prevederile art. 57 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, astfel cum se dispune prin art. 116 alin. 3 lit. a) din Codul fiscal.
In ceea ce priveste administratorul nerezident acesta nu datoreaza contributii sociale in Romania, intrucat, neavand domiciliul in Romania, acesta nu are calitatea de asigurat, conform legislatiei de asigurari sociale din Romania.

Desi Normele metodologice de aplicare a prevederilor art. III din OUG nr. 58/2010, aprobate prin HG nr.791/2010 au omis sa reglementeze situatia persoanelor care realizeaza venituri profesionale dar au domiciliu in Romania, consideram ca aceste persoane nu datoreaza contributii sociale avand in vedere prevederile Legii nr. 19/2000, Legii nr. 95/2006, Legii nr.76/2002, O.U.G nr. 158/2005 si cele ale Legii nr. 346/2002.

Potrivit acestor acte normative numai persoanele care au domiciliu sau resedinta in Romania sunt asigurate si au obligatia de a plati contributii.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contributiinerezidenticodul fiscalvenituri

Data aparitiei: 16 Septembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Contributiile pe care trebuie sa le plateasca angajatii nerezidenti Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]