Va informam ca Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale a publicat in transparenta decizionala un proiect de Ordin al ministrului Simona Bucura-Oprescu, prin care se propune modelul de contract pe care angajatorii il pot incheia cu agentiile de ocupare a fortei de munca pentru achizitia de tichete de activitati casnice.
Aceste tichete pot fi oferite angajatilor ca beneficiu extrasalarial si pot fi folosite de acestia pentru a plati persoanele care ii ajuta in gospodarie cu diverse activitati casnice.
Conform proiectului de ordin, angajatorii vor trebui sa incheie o conventie cu agentia de ocupare a fortei de munca din zona lor, iar in baza acestui document vor putea achizitiona un numar de tichete casnice in format electronic sau pe suport de hartie. Valoarea nominala a unui tichet este de 15 lei.
Angajatorii care doresc sa beneficieze de acest sistem trebuie sa respecte cateva reguli, cum ar fi sa faca plata contravalorii acestora catre agentie, sa completeze datele personale ale salariatilor pe tichetele emise si sa distribuie tichetele exclusiv angajatilor care au dreptul sa le utilizeze. De asemenea, in cazul intarzierii platii, agentia poate solicita penalitati de 0,04% pe zi din valoarea neachitata.
Contractul dintre angajatori si agentiile de ocupare se gestioneaza electronic prin platforma tichete.anofm.ro, unde angajatorii pot urmari statusul contractului si pot introduce datele necesare pentru emiterea tichetelor. Pentru fiecare achizitie lunara, angajatorii trebuie sa furnizeze o lista cu angajatii beneficiari, care la randul lor trebuie sa aiba un cont in platforma.
Modelul de contract propus poate fi vazut AICI.
”Angajatorii care ofera tichete de activitati casnice beneficiaza si de avantaje fiscale. Daca un angajator acorda cel putin 600 de tichete unui salariat intr-un an, va primi in anul urmator 50 de tichete gratuite, care pot fi distribuite ca prima sau bonus altor angajati. Implementarea sistemului de tichete de activitati casnice are potentialul de a stimula participarea persoanelor in cadrul unui raport juridic flexibil care le confera si calitatea de asigurati in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor de sanatate. Totodata, se asigura posibilitatea utilizarii acestui sistem inclusiv in zonele rurale cu oportunitati limitate de angajare sau cu mobilitatea geografica scazuta a fortei de munca. De asemenea, acest mecanism poate contribui la cresterea ratei de activare a populatiei in varsta de munca pe piata muncii si la diminuarea ratei saraciei, prin completarea veniturilor beneficiarilor de venit minim de insertie cu veniturile ocazionale obtinute din prestarea de activitati casnice. Un alt lucru important este faptul ca somerii inregistrati la ANOFM pot beneficia in continuare de drepturile si masurile prevazute de Legea nr. 76/2002 chiar daca devin prestatori casnici”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.