Intrebare:
Daca la o societate un salariat trebuie sa lucreze si sambata, angajatorul trebuie sa-i dea si zile libere si o plata suplimentara aferente zilelor lucrate sambata? Se pot acorda doar zile libere? Angajatorul poate sa-i plateasca zilele lucrate sambata, fara sa-i acorde si zile libere in urmatoarele 60 zile?
Daca angajatorul trebuie sa-i plateasca angajatului suplimentar pentru faptul ca a lucrat sambata, aceasta plata suplimentara se inregistreaza in REVISAL? Daca da, in ce termen se inregistreaza in Revisal?
Raspuns:
Dreptul la repausul saptamanal este consacrat de art. 137 din Codul muncii astfel:
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
- repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
- in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern situatie, in care, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca;
Asadar, repausul saptamanal se acorda in fiecare saptamana, de regula sambata si duminica iar, in cazul in care, repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern situatie, in care, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca. sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Astfel, salariatul poate sa lucreze sambata in cazul in care, acordarea in aceasta zi ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, insa, angajatorul are obligatia sa ii acorde doua zile libere consecutive in fiecare saptamana.
Pentru faptul ca repausul saptamanal este acordat in alte zile decat sambata si duminica, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca, sau, dupa caz, prin contractul individual de munca. Cuantumul acestui spor nu este reglementat de lege, astfel ca, angajatorul si salariatul au libertate deplina in stabilirea sa. Sporul poate fi negociat, de exemplu, in cuantum de 1% sau de 150%.
Astfel sporul va fi acela care a fost negociat. In situatia expusa, ziua de sambata nu va fi recuperata in alta zi lucratoare, ci salariatul va beneficia in aceeasi saptamana de repausul saptamanal in alte doua zile consecutive si de un spor acordat in conditiile mai sus expuse.De la regula potrivit careia repausul saptamanal se acorda in fiecare saptamana, in natura, se poate deroga numai in doua situatii:
1) zilele de repaus saptamanal pot fi acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor. In acest caz, salariatii al au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2), respectiv la dublul compensatiilor de 75% din salariu de baza.
2) in cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari. Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in aceste conditii au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
Observam ca in cazul celor doua exceptii sporul cuvenit salariatilor nu poate fi mai mic de 150%.
Atragem atentia asupra faptului ca nerespectarea dispozitiilor privind acordarea repausului saptamanal se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei. Prin urmare, daca salariatul nu beneficiaza de repausul saptamanal in zilele obisnuite de sambata si duminica, are dreptul la un spor la salariu, alaturi de alte doua zile de repaus fixate in alte zile ale saptamanii.
Sporul la salariu se acorda in conditiile si in cuantumul stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin contractul individual de munca. Sporurile pot fi prevazute in contractul individual sau colectiv de munca in suma fixa sau in procent. Ele vor fi acordate salariatilor atunci cand li se acorda repaus saptamanal in alte zile decat sambata si duminica.
HG 1105/2011 pentru modificarea HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) a modificat art. 3 alineatul (2), litera g) din HG 500/2011, in prezent acesta avand urmatorul cuprins: "g) salariul de baza lunar brut si sporurile, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca;".
Totodata, lit. b) a pct. 18 din Procedura si actele pe care angajatorii sunt obligati sa le prezinte la inspectoratul teritorial de munca pentru obtinerea parolei, precum si procedura privind transmiterea registrului general de evidenta a salariatilor in format electronic aprobata prin OMMFPS 1918/2010 a fost modificata prin punctul 3 din OMMFPS 2822/2011 incepand cu 23.12.2011 stabilind ca, in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a hotararii, pentru elementul referitor la salariu, sporuri si cuantumul acestora, in cazul contractelor individuale de munca deja inregistrate. Prin salariu se intelege salariul de baza lunar brut prevazut in contractul individual de munca, iar prin sporuri se intelege sporurile astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca in suma fixa sau procent.
Astfel, legiuitorul reglementand obligatia de a inregistra sporurile in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) a avut in vedere sporurile prevazute in contractul individual de munca in suma fixa sau procent.
Prin urmare, in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) sporurile se inregistreaza astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca in suma fixa sau procent. Orice modificare a elementelor prevazute la art. 3 lit. g) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) se va inregistra in termenul prevazut la art. 4 alin. (2) din HG 500/2011, respectiv cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii.