In conformitate cu prevederile Ordinului nr. 1.832/856/2011 care reglementeaza noua Clasificare a Ocupatiilor din Romania, pana la finele anului 2011, noua clasificare se putea utiliza in paralel cu vechiul COR (publicat in anul 1995). Avand in vedere problemele extrem de complexe generate de aplicatia REVISAL, in functie de dificultatile pe care le intampinati, in 2011 aveati posibilitatea de a opta pentru corelarea clauzei privind Felul muncii din contractele individuale de munca cu cerintele noului COR sau de a utiliza pana la data de 31.12.2011 a Vechiului COR.
Incepand cu 01.01.2012 se utilizeaza exclusiv noua clasificare a ocupatiilor din Romania.
Dar ce implicatii are implementarea noului COR?
Sfatul nostru!
Apreciem ca se impune identificarea categoriilor de posturi regasite in structurile organizatorice ale angajatorului si supunerea acestora unui proces de analiza comparativa cu tipurile de ocupatii reglementate in noul COR, cu luarea in considerare a descrierilor aferente acestora. Ca si in trecut, categoriile interne de posturi reglementate cu denumiri si continut (prin fisa postului) in conformitate cu politicile de personal ale angajatorului urmeaza a fi echivalate in corespondent COR, in vederea utilizarii in documentele oficiale, asa cum prevede art. 15 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.
Avand in vedere faptul ca, prin modificarile intervenite in descrierea ocupatiilor/tipurilor de ocupatii este posibil ca tipurile interne de posturi sa fie realocate unui nou Cod COR, apreciem ca necesara, pe de o parte, o reanalizare a statului de functiuni, iar la nivel individual formalizarea eventualelor modificari rezultate din stabilirea corespondentei denumirii interne a postului cu denumirea ocupatiei din COR careia i s-a alocat postul respectiv. Codul COR se va aloca in conformitate cu noul sistem de numerotare compus din 6 cifre.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Desi adoptarea noilor denumiri ale ocupatiilor si a codurilor corespunzatoare este impusa de lege, apreciem ca formalizarea la nivel individual (in CIM) a acestor modificari ar putea fi facuta fie prin act aditional la CIM, fie prin decizie, sub conditia ca corelarea denumirii interne a postului si a denumirii ocupatiei conform COR sa nu comporte schimbari calitative ale felului muncii salariatului respectiv. Aprobarea prealabila a statului de functiuni poate facilita succesul implementarii unei astfel de operatiuni complexe.