Legea nr. 40/2011 a eliminat din prevederile Codului muncii obligatia salariatului de a informa angajatorul cu privire la functia pe care o considera de baza.
Chiar daca in prezent Codul muncii nu mai cuprinde aceasta prevedere, obligatia salariatului de declarare a functiei de baza subzista, deoarece sunt aplicabile in continuare o serie de prevederi care diferentiaza unitatea de baza de cea de cumul.
Astfel, intalnim un regim juridic diferit sub urmatoarele aspecte:
- potrivit art. 35 din Normele de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 5/1999, publicata in Monitorul Oficial nr. 26 din 25 ianuarie 1999, „in cazul cumulului de functii, tichetele de masa pot fi acordate numai de catre angajatorii unde salariatii in cauza isi au functia de baza, potrivit legii”;
- tot astfel, tichetele de cresa se acorda numai la unitatea de baza;
- deducerile personale se iau in calcul numai la locul unde salariatul are functia de baza.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Deducerea personala se acorda in functie de numarul persoanelor aflate in intretinerea salariatului precum si de nivelul venitului brut lunar din salarii numai la locul unde salariatul are functia de baza, indiferent de tipul contractului individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, pe durata determinata sau nedeterminata.
In scopul determinarii impozitului pe veniturile salariale, prin locul unde se afla functia de baza se intelege:
- pentru persoanele fizice angajate la un singur loc de munca, ultimul loc inscris in carnetul de munca sau in documentele specifice care, potrivit reglementarilor legale, sunt asimilate acestora;
- in cazul cumulului de functii, locul declarat/ales de persoanele fizice.
Astfel, prin locul unde se afla functia de baza, in cazul cumulului de functii, se intelege locul declarat sau ales de persoanele fizice. In vederea acordarii drepturilor care, potrivit legislatiei, se acorda numai acolo unde salariatul are functia de baza, angajatorul va solicita salariatului sa declare daca isi exercita functia de baza in baza contractului individual de munca potrivit caruia ii acorda drepturile salariale.
In consecinta, pentru veniturile salariale realizate in afara functiei de baza nu se acorda deducerea personala.
De semnalat ca in practica judecatoreasca s-a decis ca schimbarea functiei de baza de la un angajator la altul nu are semnificatia juridica a incetarii contractului de munca al salariatului cu primul sau angajator la care ramane sa lucreze in continuare.