In luna decembrie 2019 a fost adoptata majorarea salariului minim brut astfel incat a crescut cuantumul initial de 2080 lei la 2230 lei. Salariul minim brut majorat se aplica de la 1 ianuarie 2020.
Salariul mediu net a atins 3.298 de lei in iunie 2020.
Notiunile fiscale folosite pentru definirea salariului in diferite etape sunt: venitul brut, venitul net, venitul baza de calcul al impozitului, castigul salarial.
Negocierea si stabilirea salariului se poate face in lei sau in valuta , pe "brut" sau pe "net". Acest din urma termen reflecta suma pe care ar trebui sa o primeasca salariatul dupa ce angajatorul a perceput contributiile obligatorii si impozitul pe salarii lunar. Spre deosebire de intelesul acordat diferitilor termeni din punct de vedere fiscal, brut sau net in materie de negociere identifica salariul cu sau fara impozit.
Definitiile diferitelor tipuri de salarii:
Salariul brut -cuprinde suma veniturilor realizate de salariat pe fiecare loc de realizare a venitului.
Prin loc de realizare a venitului se intelege persoana fizica ori juridica ce are calitatea de angajator sau entitatea asimilata angajatorului.
Salariul net -reprezinta diferenta intre salariul brut si cheltuielile deductibile (contributii obligatorii si cheltuieli profesionale acordate numai la locul unde se afla functia de baza a salariatului).
Castigul salarial -reprezinta salariul cuvenit si platit salariatului dupa retinere de catre angajator a contributiilor obligatorii, a impozitului pe salarii si a altor retineri.
Situatia cea mai simpla pentru angajator presupune stabilirea salariului la nivelul brut in lei, castigul salarial rezultand lunar dupa deducerea si virarea contributiilor obligatorii si a impozitului lunar pe salarii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<