INSSE: Salariul mediu brut a crescut cu 2% in noiembrie 2019

salariu mediu brutsalariu mediu netcresteri salariale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Institutul National de Statistica a publicat, luni, un comunicat de presa cu privire la cresterea salariului mediu brut, care a crescut in luna noiembrie 2019 cu 2%, ajungand la 5196 de lei, iar salariul net a fost de 3179 lei.
 
In luna noiembrie 2019, salariul mediu nominal brut a fost 5196 lei, cu 106 lei mai mare decat in luna octombrie a aceluiasi an. Castigul slarial mediu nominal net a fost de 3179 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 63 lei. 
 
Cel mai mare salariu mediu nominal net s-a inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei( inlcusiv activitati de servicii informative) si a fost 7610 lei, iar cea mai mica leafa a fost in domeniul confectiilor, 1803 lei.
 
Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,9%). 
 
Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum:
 
Indicele castigului salarial real a fost 109,8% pentru luna noiembrie 2019, fata de aceeasi perioada a anului precedent. 
Indicele castigului salarial real a fost 101,8% pentru luna noiembrie 2019 fata de luna precedenta.
Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 218,1%, cu 3,9 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna octombrie 2019. 
 
In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an. 
 
Noiembrie 2019 comparativ cu Octombrie 2019
 
In luna noiembrie 2019, in majoritatea activitatilor din sectorul economic2, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna octombrie 2019 ca urmare a acordarii de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
 
De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat:
 
- realizarilor de productie;
- incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte);
-disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice. 
 
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
 
-intre 11,0% si 13,0% in activitati de editare, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor; 
-intre 6,5% si 9,0% in extractia minereurilor metalifere, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a., activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, fabricarea echipamentelor electrice, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea produselor din tutun; 
-intre 3,0% si 5,0% in fabricarea produselor textile, fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), colectarea si epurarea apelor uzate, alte activitati industriale n.c.a., depozitare si activitati auxiliare pentru transport, activitati de servicii anexe extractiei. 
 
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate:
 
-de acordarea in luna octombrie 2019 de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). 
-de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile in unele activitati economice de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie. 
 
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
 
-intre 3,5% si 6,5% in industria metalurgica, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, transporturi pe apa; 
-intre 1,0% si 2,5% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), transporturi aeriene, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice.
 
In sectorul bugetar3 s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in administratie publica (+1,0%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (+0,5%). Castigului salarial mediu net a scazut usor in invatamant comparativ cu luna precedenta (-0,2%). 
 
Castigul salarial mediu brut lunar se determina prin raportarea sumelor brute platite din fondul de salarii, din profitul net si alte fonduri (exclusiv sumele compensatorii, sumele platite retroactiv ca urmare a castigarii in instanta a drepturilor banesti aferente anilor anteriori) la numarul mediu al salariatilor.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariu mediu brutsalariu mediu netcresteri salariale

Data aparitiei: 13 Ianuarie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

INSSE: Salariul mediu brut a crescut cu 2% in noiembrie 2019 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]