Raspunderea angajatorului de a asigura securitatea si sanatatea lucratorilor

Codul civilLegea 319/2006securitatea si sanatatea lucratorilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare: Directorul general poate transfera atributiile ce ii revin in domeniul securitatii si sanatatii in munca, fara a aduce atingere prevederilor art. 6 din legea 3192006, directorului de sucursala, pentru zona sa de responsabilitate?
La randul lui directorul de sucursala poate transfera atributiile directorului de agentie, pentru zona sa de responsabilitate?
Interpretarea inspectorilor de munca este neunitara. Unii inspectori cer ca procesul verbal de cercetare a accidentului de munca sa fie semnat doar de directorul general, altii accepta semnatura directorului agentiei in care s-a produs evenimentul. Unii inspectori cer ca toate deocumentele de organizare (instructiiuni proprii, tematici si programe de instruire etc.) sa fie aprobate de directorul general si nu accepta ca aceste documente sa fie aprobate de directorul sucursalei sau agentiei.

Raspuns: Potrivit art. 209 din noul Cod civil , persoana juridica isi exercita drepturile si isi indeplineste obligatiile prin organele sale de administrare, de la data constituirii lor.

Au calitatea de organe de administrare, in sensul alin. (1), persoanele fizice sau persoanele juridice care, prin lege, actul de constituire sau statut, sunt desemnate sa actioneze, in raporturile cu tertii, individual sau colectiv, in numele si pe seama persoanei juridice.

Raporturile dintre persoana juridica si cei care alcatuiesc organele sale de administrare sunt supuse, prin analogie, regulilor mandatului, daca nu s-a prevazut altfel prin lege, actul de constituire sau statut.
Totodata, art. 218 alin. (1) din Codul civil prevede ca actele juridice facute de organele de administrare ale persoanei juridice, in limitele puterilor ce le-au fost conferite, sunt actele persoanei juridice insesi.
Asadar, actele juridice ale reprezentantului legal al unei societati comerciale, in limitele puterilor conferite prin actul constitutiv, sunt considerate a fi actele persoanei juridice insasi si sunt opozabile tertilor.

Persoana juridica isi exercita drepturile si isi indeplineste obligatiile prin organele sale de administrare.
In speta exista posibilitatea reprezentarii societatii si a delegarii anumitor atributii ale directorului general numai daca prin actul constitutiv s-a prevazut posibilitatea mandatarii in acest sens a unei alte persoane de catre acesta.

Potrivit art. 6 alin. (1) din Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, angajatorul are obligatia de a asigura securitatea si sanatatea lucratorilor in toate aspectele legate de munca.
Alin. (2) din acelasi articol prevede ca in cazul in care un angajator apeleaza la servicii externe, acesta nu este exonerat de responsabilitatile sale in acest domeniu, iar potrivit alin. (3) obligatiile lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca nu aduc atingere principiului responsabilitatii angajatorului.
Asadar, raspunderea de a asigura securitatea si sanatatea lucratorilor in toate aspectele legate de munca apartine angajatorului.

In sensul Legii 319/2006, in conformitate cu art. 5 lit. b), prin angajator, se intelege persoana fizica sau juridica ce se afla in raporturi de munca ori de serviciu cu lucratorul respectiv si care are responsabilitatea intreprinderii si/sau unitatii.

In concluzie, dispozitiile art. 6 din Legea 319/2006 se refera la raspunderea angajatorului, persoana fizica sau persoana juridica, in asigurarea securitatii si sanatatii lucratorilor, asa incat delegarea catre alte organe a anumitor competente in domeniul protectiei si securitatii in munca nu poate exonera raspunderea pe care angajatorul o are in acest domeniu.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul civilLegea 319/2006securitatea si sanatatea lucratorilor

Data aparitiei: 19 Decembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Raspunderea angajatorului de a asigura securitatea si sanatatea lucratorilor Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]