Va reamintim ca echipamentul individual de protectie (EIP) trebuie utilizat atunci cand riscurile nu pot fi evitate sau limitate suficient prin mijloacele tehnice de protectie colectiva ori prin masurile, metodele sau procedurile de organizare a muncii.
Imbracamintea de lucru si uniformele obisnuite nu sunt proiectate in mod special pentru a proteja securitatea si sanatatea lucratorului (nu reprezinta EIP), asa ca este la dispozitia angajatorului sa achizitioneze ce doreste daca are buget (ex: imbracaminte, halate personalizate etc.).
Evaluarea riscurilor profesionale este o obligatie a angajatorilor
Evaluarea riscurilor profesionale este o obligatie a angajatorilor ceruta de directivele europene transpuse in legislatia nationala, in cadrul procesului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana prin Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006(art.7 alin. (4) lit. a) -b) si art.12 alin.(1) lit.a)).
Evaluarea de risc este un proces care consta in identificarea si estimarea riscurilor pentru securitatea si sanatatea lucratorilor, generate de pericolele existente la locul de munca, cu scopul de a stabili:
Sursele unor posibile vatamari;
Posibilitatile de eliminare a pericolelor si, daca nu este posibil, masurile de prevenire si protectie care trebuie implementate pentru a tine sub control riscurile.
Dupa evaluarea riscurilor urmeaza:
Elaborarea planului de prevenire si protectie prin care sa se stabileasca masurile tehnice, organizatorice si sanitare prin care sa se elimine sau sa se dimueze riscurile profesionale;
Selectarea tipurilor de echipamente individuale de protectie;
Elaborarea instructiunilor proprii si instruirea lucratorilor
Daca ne raportam la evaluarile realizate dupa metoda INCDPM, angajatorul trebuie sa ia masuri tehnico – organizatorice si igienico – sanitare doar in situatia in care nivelul partial de risc este mai mare sau egal cu 4.
Pentru activitatile de birou mentionate, de regula, nu se calculeaza un nivel partial de risc astfel incat sa impuna achizitionarea EIP.
In H.G. nr. 1.048/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea de catre lucratori a echipamentelor individuale de protectie la locul de munca exista in cadrul Anexei 1 un tabel pentru evaluarea riscurilor in vederea selectionarii echipamentelor individuale de protectie.
Doar in cazul in care se identifica un risc mentionat in tabelul respectiv discutam de achizitia unui anumit echipament individual de protectie, dar mai mult ca sigur nu este cazul.
Un raspuns oferit in ianuarie 2024, de catre specialistii de la PortalSSM. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii, sanatate si securitate in munca.
Evaluarea riscurilor profesionale este o obligatie a angajatorilor
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Pensie invaliditate sau pensie persoana cu handicapIntrebare: Referitor la raspunsul oferiti ,, Conditii pensionare certificat handicap accentuat. valabil la 22 Feb 2025, pentru care va multumesc va informez ca am varsta de 53 ani in martie 2025, certificatul meu de handicap ACCENTUAT este permanent din 21.01.2008, dar primul meu certificat de handicap gradul II Cum era atunci il am din 1993 (perioada in care eram student, studii terminate la zi cu diploma am adeverinta si foaie matricola), data ivirii pe acel certificat (erau revizuite la 1 an ) este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie anticipata. Conditii.Intrebare: O salariata nascuta in aprilie 1967 cu o vechime totala de 37 ani si 6 luni, din care 11 ani si 10 luni lucrati in grupa a II a munca, se poate pensiona anticipat la varsta de 58 ani ? Daca da, adaosul de vechime de la cei 11 ani si 10 luni (adica 3 ani si 7 luni) se adauga la vechimea totala, in final sa aiba o vechime de 40 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<