Salariile bugetarilor vor fi majorate incepand cu data de 1 ianuarie 2015. Tot de la aceasta data, salariul minim pe economie se va majora, semestrial, cu 75 de lei, conform declaratiilor efectuate marti, de ministrul Muncii, Rovana Plumb.
Guvernul Ponta, prin Ministerul Muncii, are in vedere majorarea salariilor functionarilor publici, indiferent daca vorbim de salariile autoritatilor publice locale sau centrale (...) Din iulie 2014 intra in vigoare legea ce aproba ordonanta Guvernului din 2013 privind indemnizatiile demnitatilor publice, primari, viceprimari. Tot ce inseamna functionari publici de la nivelul autoritatilor locale si centrale vor avea salariile majorate incepand cu 1 ianuarie 2015, a spus Rovana Plumb, informeaza Agerpres.
"Pentru ca tot ce inseamna sistem bugetar, personal angajat, trebuie sa fie motivati, trebuie sa le fie respectata munca. Al doilea motiv este legat de faptul ca, prin cresterea salariului minim pe economie, masura introdusa de Guvernul Ponta, in acest moment la 850 de lei salariu minim pe economie sunt 15 clase de salarizare care sunt suprapuse, iar de 1 iulie 2014, ajungand salariul minim pe economie la 900 de lei, vom avea 29 de clase de salarizare suprapuse", a declarat Rovana Plumb, motivand necesitatea impunerii acestei masuri.
"Dupa ce vom avea discutii cu institutiile internationale, vom anunta care sunt cresterile salariale. In momentul de fata nu vreau sa arunc niste cifre, sa facem promisiuni, pana nu avem clar stabilit. Cand finalizam analiza vom comunica care vor fi cresterile salariale in sistemul bugetar (...) In 2016 am stabilit ca vom ajunge la salariul minim de 1.200 lei", a mai adaugat Ministrul Muncii, Rovana Plumb.
Mai mult, o alta veste buna este cresterea salariului minim pe economie, cu 75 de lei, crestere care va avea loc semestrial.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
250 Modele Fise de Post
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
De unde vin banii pentru majorari? Rovana Plumb noteaza faptul ca majorarile salariale vor fi posibile datorita masurilor de combatere a evaziunii fiscale si din cresterea colecterii la buget. De asmenea, o sursa pentru aceste majorari este si reducerea fiscalitatii de pe piata fortei de munca.
"Din iulie 2014 CAS va scadea cu 5% la angajator si se va scuti de impozit profitul care va fi reinvestit de companii. Aceste doua masuri vor putea, la nivelul angajatorilor, sa dea posibilitatea de a avea un venit mai mare si a putea crea mai multe locuri de munca. Determinant la cresterea salariilor contribuie si cresterea economica, de 3,8% in primul trimestru al acestui an (...) Cresterea medie a castigului salarial in primul trimestru al acestui an este de 5,5% fata de perioada similara din 2013", a aratat Rovana Plumb.
sursa: Agerpres