Stagiu de cotizare diferit de vechimea in munca

04 Septembrie 2013
04 Septembrie 2013
contributiiLegea 263/2010stagiu de cotizare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Se considera vechime in munca pentru un salariat, daca angajatorul nu a platit contributiile catre stat? Poate plati salariatul pentru lunile neplatite de angajator?

Raspuns: Conform art. 3 alin. (1) lit. p) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, stagiu de cotizare reprezinta perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.

Observam ca, in cazul asiguratilor cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala, stagiul de cotizare reprezinta perioada pentru care s-au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.

Persoanele asigurate in baza declaratiei individuale de asigurare sunt prevazute la art. 6 alin. (1) pct. IV din Legea 263/2010 respectiv, persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
d) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;

Persoanele asigurate pe baza de contract de asigurare sociala pot fi avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat.

Asadar, in cazul acestor persoane este necesar sa fie efectuata plata contributiilor pentru ca perioadele de asigurare sa constituie stagiu de cotizare. Pentru a clarifica si mai mult aceasta situatie, art. 45 alin. (1) din Legea 263/2010 stabileste ca perioadele in care persoanele asigurate pe baza de declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala nu au achitat contributia de asigurari sociale datorata nu se valorifica la stabilirea pensiilor pana la achitarea acesteia, inclusiv a dobanzilor si penalitatilor de intarziere aferente.

In cazul persoanelor care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca calculul si plata contributiilor de asigurari sociale se fac lunar de catre angajatori.
Art. 45 alin. (5) din Legea 263/2010 prevede ca dispozitiile acestei legi, referitoare la neplata contributiei de asigurari sociale, se completeaza cu prevederile legale privind executarea creantelor bugetare. Astfel, casa de pensii are obligatia sa intreprinda actiunile necesare pentru excutarea angajatorilor care nu au platit contributiile. Salariatul nu poate fi sanctionat prin nerecunoasterea stagiului de cotizare datorita neindeplinirii obligatiei angajatorului.

In consecinta, perioada in care o persoana desfasoara activitate in baza unui contract individual de munca se datoreaza contributii la sistemul asigurarilor sociale iar aceasta perioada constituie stagiu de cotizare in acest sistem si in situatia in care angajatorul nu a achitat contributiile in baza art. 3 alin. (1) lit. p) din Legea 263/2010.
NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]