Ministrul muncii sustine ca "Iar “s-a blocat guvernul”, iar “nu mai sunt bani de pensii È™i salarii”, iar “nu se aplica legea salarizării”. Cu toate acestea, Vasilescu spune ca este posibila majorarea salariului minim chiar de la finalul anului 2018, desi in prealabil marirea fusese anuntata cu 1 ianuarie 2019.
Se pare ca analiza datelor transmise de Comisia de Prognoza si MMJS (Ministerul Muncii si Justitiei Sociale) arata ca acest lucru ar fi posibil.
Anuntul postat de Lia Olguta Vasilescu:
Iar “s-a blocat guvernul”, iar “nu mai sunt bani de pensii si salarii”, iar “nu se aplica legea salarizarii”. Asta aud de la opozitie din doua in doua luni. Si iar raspundem: asa cum nu ne-am blocat pana acum si cum am gasit fondurile necesare platii pensiilor si salariilor, asa se va intampla si anul viitor. Legea salarizarii se va aplica asa cum a fost ea adoptata de parlament, chiar daca lunile acestea a mai existat un scenariu si anume sa se aplice direct grila din 2022 in 2020, asa cum au solicitat, in mod repetat, mai multe federatii sindicale. Consideram insa ca legea trebuie aplicata asa cum a fost adoptata de parlament si cum este in vigoare, cu aplicare etapizata pana in 2022 si crestere anuala cu 25 la suta din diferenta pana la grila din 2022. Mai mult, dupa analiza datelor transmise de Comisia de Prognoza, MMJS lucreaza la cresterea salariului minim pe economie inca de la finalul acestui an si la diferentierea salariului minim in functie de studii sau vechimea de peste 15 ani. Aveti mai jos analiza Comisiei de prognoza si a MMJS si calendarul cresterilor.
Diurna legala in Romania si in strainatate
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Mai multe detalii poti vedea AICI.
Initial, ministrul muncii anuntase ca aceasta majorare va fi posibila incepand cu anul viitor, dar intre timp, lucrurile s-au schimbat.
Iata ce zicea Vasilescu initial:
"Va fi o crestere pana la 2.050 de lei. Este foarte posibil ca aceasta crestere sa fie 2.070 de lei, ca sa respectam una dintre prevederile Proramului de Guvernare care spune ca trebuie sa creasca pe net cu 100 de lei in fiecare an salariul minim pe economie...(...) Cu siguranta nu este mai mica de 2050 de lei. Angajatorii care au citit programul de guvernare stiu ca trebuie sa-si ia masuri pentru ca in fiecare an acest salariu minim creste cu 100 de lei pe net"...mai multe despre majorarea salariului minim aici >>>