Codul muncii prevede, in art. 64 alin. (1), obligativitatea trecerii salariatului intr-o alta munca nu numai in cazul concedierii pentru motive de inaptitudine fizica si/sau psihica ori pentru necorespundere profesionala, dar si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept ca urmare a reintegrarii fostului ocupant al postului respectiv.
Este avuta in vedere ipoteza incetarii de drept a contractului de munca potrivit art. 56 lit. e) din Codul muncii, care prevede incetarea de drept a contractului individual de munca ca urmare a admiterii cererii de reintegrare in functia ocupata de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neintemeiate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de reintegrare.
Intre cele doua ipoteze exista o diferenta notabila: daca in primul caz trecerea intr-o alta munca este o masura prin care concedierea se evita, iar intre parti intervine o modificare a contractului de munca, incetarea contractului de munca in temeiul art. 56 lit. e) nu poate fi evitata. Ea intervine de drept. Trecerea intr-o alta munca este privita doar ca o masura de protectie ulterioara acestei incetari.
Asadar, dupa ce contractul de munca a incetat deja, angajatorul are obligatia de a formula oferta de incheiere a unui nou contract (in masura in care are posturi vacante compatibile cu pregatirea salariatului). Legea impune ca aceasta oferta sa fie mentinuta timp de 3 zile, dupa care angajatorul va putea trece, de exemplu, la angajarea unei alte persoane pe postul vacant in discutie.
Daca angajatorul nu isi indeplineste obligatia de a-i oferi salariatului un alt post vacant in unitate, prealabil concedierii in temeiul art. 61 lit. c) sau d) din Codul muncii, sanctiunea o va constitui nulitatea respectivei decizii de concediere. Dimpotriva, neexecutarea de catre angajator a obligatiei de a-i oferi salariatului un alt loc de munca vacant in unitate nu se va putea sanctiona prin nulitatea incetarii, deoarece aceasta deja a operat, independent de conduita angajatorului.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Portal Codul Muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Trecerea intr-o alta munca nu s-ar putea dispune de catre instanta in mod silit, astfel incat pare mai corecta solutia obligarii angajatorului care nu si-a indeplinit obligatia de trecere a salariatului pe un alt post, numai la plata de despagubiri.