Trecerea intr-o alta munca in urma incetarii de drept a contractului

20 Octombrie 2011
20 Octombrie 2011
trecerea intr-o alta muncacodul munciicontract de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul muncii prevede, in art. 64 alin. (1), obligativitatea trecerii salariatului intr-o alta munca nu numai in cazul concedierii pentru motive de inaptitudine fizica si/sau psihica ori pentru necorespundere profesionala, dar si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept ca urmare a reintegrarii fostului ocupant al postului respectiv.

Este avuta in vedere ipoteza incetarii de drept a contractului de munca potrivit art. 56 lit. e) din Codul muncii, care prevede incetarea de drept a contractului individual de munca ca urmare a admiterii cererii de reintegrare in functia ocupata de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neintemeiate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de reintegrare.

Intre cele doua ipoteze exista o diferenta notabila: daca in primul caz trecerea intr-o alta munca este o masura prin care concedierea se evita, iar intre parti intervine o modificare a contractului de munca, incetarea contractului de munca in temeiul art. 56 lit. e) nu poate fi evitata. Ea intervine de drept. Trecerea intr-o alta munca este privita doar ca o masura de protectie ulterioara acestei incetari.

Asadar, dupa ce contractul de munca a incetat deja, angajatorul are obligatia de a formula oferta de incheiere a unui nou contract (in masura in care are posturi vacante compatibile cu pregatirea salariatului). Legea impune ca aceasta oferta sa fie mentinuta timp de 3 zile, dupa care angajatorul va putea trece, de exemplu, la angajarea unei alte persoane pe postul vacant in discutie.

Daca angajatorul nu isi indeplineste obligatia de a-i oferi salariatului un alt post vacant in unitate, prealabil concedierii in temeiul art. 61 lit. c) sau d) din Codul muncii, sanctiunea o va constitui nulitatea respectivei decizii de concediere. Dimpotriva, neexecutarea de catre angajator a obligatiei de a-i oferi salariatului un alt loc de munca vacant in unitate nu se va putea sanctiona prin nulitatea incetarii, deoarece aceasta deja a operat, independent de conduita angajatorului.

Trecerea intr-o alta munca nu s-ar putea dispune de catre instanta in mod silit, astfel incat pare mai corecta solutia obligarii angajatorului care nu si-a indeplinit obligatia de trecere a salariatului pe un alt post, numai la plata de despagubiri.

NOUTATI din Legislatia muncii

Concedierea pentru inaptitudine. Etape procedurale. Greseli frecvente:


Participati in data de 15 noiembrie la webinarul specializat sustinut de expertul prof. univ. dr. Raluca Dimitriu!

Temele care vor fi abordate la webinar
- Cine poate contesta fisa de aptitudine?
- Ce facem cu salariatul declarat „apt conditionat”?
- Cum se poate executa preavizul de catre salariatul declarat „inapt”?
- Diferenta dintre inaptitudine si invaliditate
- Diferenta dintre inaptitudine si necorespundere profesionala
- Etape procedurale. Greseli frecvente
- Practica judecatoreasca

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]