Locurile de munca disponibile au fost anul acesta intr-o crestere continua. Astfel, in trimestrul al doilea din acest an, s-a inregistrat un total de 27.700 de locuri de munca vacante, cu 400 mai multe posturi fata de trimestrul precedent si cu 3.400 mai multe fataa de primavara anului trecut. Cele mai multe dintre aceste posturi se regasesc in industria prelucratoare, in vreme ce industria extractiva pare sa ofere cele mai mici sanse de angajare.
Astfel, circa 9.000 de posturi au fost oferite in industria prelucratoare, iar 3.100 de locuri de munca au fost inregistrate in sanatate si asistenta sociala. Aproximativ 3.000 de joburi a oferit administratia publica, in vreme ce invatamantul a pus la dispozitie 400 de locuri. In industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, au fost disponibile doar 100 de posturi.
Au fost inregistrate cresteri, prin comparatie cu T1, in activitatile de comert cu ridicata si cu amanuntul (+700 locuri vacante) si in cele de informatii si comunicatii (+300 locuri vacante). In schimb, o scadere de 400 de locuri a fost inregistrata in activitatile de servicii administrative si servicii suport.
Industria prelucratoare a oferit cu 1.700 mai multe locuri de munca prin comparatie cu perioada aprilie-iunie 2010, in vreme ce in activitatile de comert cu ridicata si cu amanuntul, cresterea fata de perioada mentionata a fost de 1.100 posturi.
Raportul emis de Institutul National de Statistica arata ca "in trimestrul doi din 2011, rata locurilor de munca vacante a fost de 0,68%, in scadere cu doar 0,01 puncte procentuale fata de trimestrul precedent. Comparativ cu acelasi trimestru al anului 2010, rata locurilor de munca vacante a crescut cu 0,09 puncte procentuale".
Legis Plus Legislatia Muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Procentele cele mai mari in ceea ce priveste locurile de munca vacante au fost semnalate in activitatile de administratie publica (1,14%), informatii si comunicatii (1,12%), respectiv sanatate si asistenta sociala (1,07%). In schimb, cele mai mici rate s-au inregistrat in activitatile din industria extractiva (0,03%), respectiv productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,11%).