Romanii care isi cauta locuri de munca ar putea avea sanse mai mari la inceputul anului viitor in sectoare precum comertul, industria prelucratoare, finante si asigurari. In plus, specialistii sustin ca piata fortei de munca da semne de stabilizare avand in vedere ca 62% dintre patroni spun ca vor sa pastreze locurile de munca, potrivit studiului Manpower privind "Perspectivele angajarii de forta de munca".
Comparativ cu Ungaria si Polonia insa, in Romania sansele de angajare sunt mai reduse. "Putem sa cautam de lucru si sa avem succes atat in Ungaria, cat si in Polonia in domenii precum servicii utilitati - energie electrica, gaz si apa -, finante, asigurari si in industria prelucratoare", a declarat pentru gandul Eliza Nechifor, coordonator marketing si comunicare al Manpower Romania. Studiul Manpower a calculat o valoare a previziunii nete de angajare (diferenta intre ponderea patronilor care vor sa angajeze si cei care vor sa opereze concedieri, n.r.) de -2% in Romania, fata de +1% in Ungaria si +5% in Polo-nia, previziunea de angajare fiind dife-renta dintre procentul de patroni care anticipeaza o crestere a volumului de angajari si cel al patronilor care prevad o scadere a angajarilor.
17% dintre patroni anunta in continuare disponibilizari
Pe de alta parte, studiul, la care au participat 750 de patroni din Romania, mai arata ca in primele trei luni din 2011 doar angajatorii din trei dintre cele 10 sectoare de activitate analizate an-ticipeaza angajari. Astfel, patronii din comertul cu ridicata si cu amanuntul au raportat cele mai puternice intentii de angajare, iar cei din industria prelu-cratoare si finante, asigurari si servicii de afaceri manifesta un optimism pru-dent in ceea ce priveste previziunea de angajare. "Un semnal vizibil privind sta-bilizarea pietei muncii e dat de faptul ca 62% dintre angajatori afirma ca vor sa-si pastreze personalul actual, iar 15% manifesta intentii de angajare. Cu toate acestea, data fiind si stagnarea activitatii din perioada Sarbatorilor de iarna, un procent mai mare de angajatori - 17% - dau semne ca isi vor reduce personalul pe parcursul trimestrului urmator", a declarat Eliza Nechifor. Aceasta spune ca, in comparatie cu inceputul anului trecut, sansele de angajare au crescut. "Fata de trimestrul anterior, perspectivele de angajare prezinta o usoara scadere de 2 puncte procentuale, in schimb fata de aceeasi perioada a anului trecut prezinta o crestere considerabila de 9 puncte procentuale", se mai arata in studiul citat.
In Polonia si Ungaria lucrurile incep sa reintre in normal
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Un studiu similar lansat de Manpower in Polonia arata ca perspectivele de angajare sunt intre cele mai mari, comparativ cu celelalte state UE. Cele mai multe sanse de angajare sunt in administratie publica si servicii sociale, unde indicatorul legat de sansele de angajare este de + 30%, urmat de industria prelucratoare, cu +20%. In Ungaria, 13% dintre patronii care au raspuns la sondaj au spus ca intentioneaza sa faca angajari, in timp ce un procent identic isi vor reduce forta de munca. In industria prelucratoare din Ungaria sunt sanse mari de angajare, la fel si in finante, arata studiul Manpower lansat in Ungaria.