Studiu de caz: Calificarea la locul de munca

08 August 2011
08 August 2011
calificare la locul de muncaucenicieangajatorCodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Mai poate fi efectuata calificarea la locul de munca in diferite meserii? In anul in curs, ce acte normative reglementeaza aceasta posibilitate? Ce conditii va trebui sa indeplineasca salariatul in cauza si ce reglementari ar trebui sa aiba in vedere angajatorul? In plus, prin ce va fi diferit contractul de munca incheiat intre cele doua parti?

In primul rand, pentru calificarea la locul de munca se poate incheia un contract de calificare profesionala sau un contract de ucenicie. Contractul de calificare profesionala este reglementat de art. 199 si urm. din Codul muncii potrivit carora:

- contractul de calificare profesionala este cel in baza caruia salariatul se obliga sa urmeze cursurile de formare organizate de angajator pentru dobandirea unei calificari profesionale;

- pot incheia contracte de calificare profesionala salariatii cu varsta minima de 16 ani impliniti, care nu au dobandit o calificare sau au dobandit o calificare ce nu le permite mentinerea locului de munca la acel angajator;

- contractul de calificare profesionala se incheie pentru o durata cuprinsa intre 6 luni si 2 ani;

- pot incheia contracte de calificare profesionala numai angajatorii autorizati in acest sens de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si de Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Ucenicia la locul de munca este reglementata de art. 205 si urmatoarele din Codul muncii precum si de Legea nr. 279 din 5 octombrie 2005, publicata in Monitorul Oficial nr. 907 din 11 oct. 2005, respectiv de Normele Metodologice de aplicare a prevederilor acestei legi, publicate in Monitorul Oficial nr. 196 din 2 martie 2006.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]