Mai poate fi efectuata calificarea la locul de munca in diferite meserii? In anul in curs, ce acte normative reglementeaza aceasta posibilitate? Ce conditii va trebui sa indeplineasca salariatul in cauza si ce reglementari ar trebui sa aiba in vedere angajatorul? In plus, prin ce va fi diferit contractul de munca incheiat intre cele doua parti?
In primul rand, pentru calificarea la locul de munca se poate incheia un contract de calificare profesionala sau un contract de ucenicie. Contractul de calificare profesionala este reglementat de art. 199 si urm. din Codul muncii potrivit carora:
- contractul de calificare profesionala este cel in baza caruia salariatul se obliga sa urmeze cursurile de formare organizate de angajator pentru dobandirea unei calificari profesionale;
- pot incheia contracte de calificare profesionala salariatii cu varsta minima de 16 ani impliniti, care nu au dobandit o calificare sau au dobandit o calificare ce nu le permite mentinerea locului de munca la acel angajator;
- contractul de calificare profesionala se incheie pentru o durata cuprinsa intre 6 luni si 2 ani;
Diurna legala in Romania si in strainatate
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Codul muncii si Legea Dialogului Social
- pot incheia contracte de calificare profesionala numai angajatorii autorizati in acest sens de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si de Ministerul Educatiei si Cercetarii.
Ucenicia la locul de munca este reglementata de art. 205 si urmatoarele din Codul muncii precum si de Legea nr. 279 din 5 octombrie 2005, publicata in Monitorul Oficial nr. 907 din 11 oct. 2005, respectiv de Normele Metodologice de aplicare a prevederilor acestei legi, publicate in Monitorul Oficial nr. 196 din 2 martie 2006.