Cele trei salarii MINIME aplicabile de la 1 ianuarie 2019. Regimul fiscal al biletelor de valoare

Mara Dobrin
Mara Dobrin
15 Ianuarie 2019
15 Ianuarie 2019
Mara Dobrin
Mara Dobrin
salarii minime economie 2019codul muncii actualizatHG 937/2018HG 1045/2018regim fiscal tichete 2019regim fiscal bilete valoare 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va reaminitm ca, incepand de la 1 ianuarie 2019, salariatii din Romania beneficiaza de un salariu minim general si de doua salarii minime speciale.

Potrivit Hotararii Guvernului nr. 937/2018, publicata in Monitorul Oficial nr. 1045 din 10 decembrie 2018, salariul minim general se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 2.080 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 12,43 lei/ora.


Salarii mai mari pentru cei cu studii superioare


Hotararea Guvernului nr. 937/2018 prevede ca, prin exceptie, incepand cu data de 1 ianuarie 2019, pentru personalul incadrat pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, fara a include sporuri si alte adaosuri, se majoreaza de la 2.080 lei la 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore in medie pe luna, reprezentand 14,044 lei/ora.


Ordonanta de Urgenta nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, publicata in Monitorul Oficial nr. 1.116 din 29 decembrie 2018, prevede un salariu minim special pentru lucratorii din constructii.


...vezi care sunt angajatii din domeniul constructiilor care beneficiaza de facilitati aici >>>


Legea privind biletele de valoare  - regim fiscal tichete de masa, vouchere de vacanta si tichete cadou


Prin Hotararea Guvernului nr. 1.045/2018, publicata in publicata in Monitorul Oficial nr. nr. 24 din 9 ianuarie 2019 au fost aprobate Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.

ATENTIE!

Biletele de valoare pot fi utilizate doar in scopul prevazut de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare si doar la operatorii economici care accepta biletele de valoare!


Regimul fiscal aplicabil tichetelor de masa, voucherelor de vacanta, tichetelor cadou, tichetelor de cresa, respectiv tichetelor culturale este, atat pentru beneficiari, cat si pentru angajatori/platitori de venituri, cel prevazut de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

...vezi sfatul specialistilor in domeniu testand lucrarea Consilier Codul Muncii. Doar in aceasta saptamana aveti sansa de a intra in posesia unui instrument desavarsit in Legislatia Muncii la pret redus, detalii AICI >>>



Regimul fiscal aplicabil tichetelor culturale este urmatorul:

a) pentru angajator reprezinta cheltuieli cu deductibilitate limitata, potrivit prevederilor art. 25 alin. (3) lit. b) pct. 3 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare;

b) pentru beneficiar reprezinta avantaje in natura la stabilirea impozitului pe venit, conform art. 76 alin. (3) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.



Salariatul poate utiliza biletele de valoare pe baza actului de identitate sau a legitimatiei de serviciu, vizata la zi, dupa caz, numai in unitatile afiliate, in exclusivitate pentru achizitionarea produselor/serviciilor prevazute de lege.


In cazul platilor online, identificarea beneficiarului care are dreptul sa utilizeze bilete de valoare pe suport electronic, precum si a produselor/serviciilor care pot fi achizitionate potrivit legii se realizeaza in baza procedurilor interne implementate de unitatile afiliate si/sau prin intermediul sistemelor implementate de procesatorii de plati.

Biletul de valoare, cu exceptia tichetului de masa, este valabil un an de la data emiterii pe suport hartie, respectiv de la data alimentarii pentru biletul emis pe suport electronic, fara a se intelege ca aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.

IMPORTANT

Tichetul de masa este valabil in anul calendaristic in care a fost emis, cu exceptia tichetului emis in perioada 1 noiembrie - 31 decembrie, care poate fi utilizat pana la data de 31 decembrie a anului urmator.



Consilier Codul Muncii este o lucrare care interpreteaza Legislatia muncii pe intelesul dvs.: Codul muncii exact asa cum trebuie aplicat.

Cu drepturi si obligatii, cu clauze obligatorii si speciale, contracte si acte aditionale, exemple, modele si exceptii.
ACCES la informatie actualizata in permanenta >>>


NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]