Calificarea versus pregatirea la locul de munca - diferente si prevederi ale legii

Ioana Pavel
Ioana Pavel
20 Februarie 2023
20 Februarie 2023
Ioana Pavel
Ioana Pavel
obligatii ssmcalificare la locul de muncapregatire profesionala la locul de munca
Calificarea versus pregatirea la locul de munca - diferente si prevederi ale legii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Societatea noastra detine utilaje din diferite tari cu care putem sa facem productia. In momentul in care achizitionam aceste utilaje, furnizorii nostri ne fac instructajul cum sa folosim utilajele respective. Noi angajam persoane necalificare si ii calificam la locul de munca, in sensul ca salariatii vechi care au fost instruiti la randul lor ii invata pe cei noi. Am avut dese ori accidente de munca cu muncitori necalificati care lucrau la utilaje si societatea noastra a fost amendata pentru ca la un utilaj lucra o persoana necalificata. Va rog sa ne comunicati in ce consta calificarea la locul de munca si ce am putea face astfel incat sa putem scapa de aceste amenzi."
 
Raspunsul specialistului: 
 
Cu titlu general, referitor la calificarea salariatilor organizata de angajator (la locul de munca), Legea nr. 53/2003 Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, reglementeaza in mod expres la art. 202 si 203 modul de realizare a acesteia.

Angajatii dvs. cunosc ce obligatii au pe linie SSM? ITM-ul controleaza foarte strict acest lucru si aplica amenzi de pana la 8.000 de lei, detalii AICI >>>
 
Din aceste prevederi legale rezulta, ca pentru a organiza cursuri de calificare pentru salariati, angajatorul trebuie sa fie autorizat.
Autorizarea se face in conformitate cu prevederile OG nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ale HG nr. 522/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, cu modificarile si completarile ulterioare  si ale Ordinului ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei si al ministrului educatiei, cercetarii si tineretului nr. 353/5.202/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Scopul acestui proces de autorizare este acela de a asigura un anumit nivel de calitate a procesului de formare profesionala a salariatilor.
Insa, in practica, putini angajatori parcurg procesul de autorizare si astfel nu pot organiza programe de calificare la locul de munca.
In cazul in care nu este autorizat, apreciem ca angajatorul ar avea doua optiuni:
 
1. Sa contracteze de pe piata un furnizor autorizat de formare profesionala care poate organiza si desfasura cursurile de calificare, finalizate cu certificat de calificare,  sau cursuri de initiere intr-o calificare. Aceasta nu reprezinta o calificare la locul de munca in sensul clasic al notiunii, dar este un mod prin care angajatorul poate asigura formarea profesionala a salariatilor proprii.
 
2. O alta cale ar fi certificarea formarii profesionale a salariatului/salariatilor la un Centru de evaluare a competentelor profesionale.
Aceasta cale poate fi utilizata numai in cazul in care salariatul a dobandit cunostintele specifice unei anumite calificari, fie pe cale nonformala (practicand activitati specifice la locul de munca, eventual invatand meserie de la un coleg de serviciu care are acea calificare,  sau prin autoinstruire), fie partial nonformal si partial formal (prin cursuri – autorizate sau nu - prin care a dobandit competente specifice calificarii respective). Acest salariat se poate prezenta la un Centru evaluare a competentelor profesionale autorizat, poate sustine examenul pentru obtinerea calificarii si apoi acest centru ii elibereaza certificatul de calificare.
 
Daca insa nu este vorba de calificare ci de alte tipuri de pregatire profesionala (initiere, specializare etc), finalizate cu certificate de absolvire, angajatorul poate organiza programe de formare profesionala pentru salariatii proprii, in baza carora elibereaza certificate de absolvire recunoscute numai in cadrul unitatilor respective (art. 21 alin. (3) din OG nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si art. 2^1 din Normele metodologice de aplicare a OG nr. 129/2000, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 522/2003, cu modificarile si completarile ulterioare).
 
Va oferim MODELE DE TESTE adaptate cerintelor sectorului dvs. de activitate! Puteti dovedi pe loc inspectorilor ca v-ati verificat angajatii pe linie SSM! Evitati din start amenda de 8.000 de lei, detalii AICI >>>
 
Totusi, in cazul prezentat, este evident ca pregatirea oferita muncitorilor necalificati, in modul descris de dumneavoastra, nu este suficienta si nu are calitatea necesara pentru a asigura o imbunatatire a capacitatilor profesionale ale salariatilor de asa maniera incat acestia sa isi desfasoare activitatea in conditii de siguranta si fara a aparea accidente de munca.
 
Prin urmare, in opinia noastra, pentru pregatirea salariatilor ar trebui sa apelati la profesionisti in domeniul formarii profesionale, care pot organiza o forma de instruire prin care salariatii sa obtina abilitatile necesare pentru a opera pe utilajele, echipamentele la care faceti dumneavoastra referire. De asemenea, este foarte important ca respectivii muncitori sa aiba capacitatea de a asimila informatiile si cunostintele necesare pentru a opera echipamentele fara riscuri majore de accidente de munca.
 
Practic, printr-o asemenea pregatire profesionala, daca cursantii sunt capabili sa o finalizeze, muncitorii necalificati nu mai sunt necalificati ci devin cel putin operatori la instalatii si masini (functii ce de regasesc in Grupa majora 8 din Clasificarea ocupatiilor din Romania).
Un muncitor necalificat nu trebuie sa lucreze cu echipamente, utilaje, deoarece el, prin definitie executa sarcini simple si de rutina care necesita folosirea uneltelor manuale si depunerea unui efort fizic considerabil. Aceasta descriere o regasiti in Clasificarea ocupatiilor din Romania la Grupa majora 9 Ocupatii elementare, din care fac parte muncitorii necalificati.
 
Daca insa acesti muncitori parcurg un curs de formare profesionala de buna calitate si ei dobandesc cunostintele si abilitatile practice de operare a utilajelor/echipamentelor, atunci practic functia lor ar trebui modificata din muncitor necalificat intr-o functie de la Grupa majora 8 din Clasificarea ocupatiilor din Romania - operatori la instalatii si masini  si nu veti mai fi in situatia de a avea muncitori necalificati care lucreaza la utilaje/echipamente pe care nu au capacitatea sa le opereze in mod corect, fiind supusi riscului major de accident de munca.
 
Astfel, investind in formarea profesionala de calitate a salariatilor veti putea evita atat aparitia accidentelor de munca, cat si plata repetata a unor amenzi.
 
Un raspuns oferit in februarie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click AICI pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 
Va oferim MODELE DE TESTE adaptate cerintelor sectorului dvs. de activitate! Puteti dovedi pe loc inspectorilor ca v-ati verificat angajatii pe linie SSM! Evitati din start amenda de 8.000 de lei, detalii AICI >>>
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]