Ce ar trebui sa stie un candidat inainte sa se prezinte la un interviu? In ce constau testele de personalitate si de aptitudini pe care din ce in ce mai multi angajatori aleg sa le ofere ca test celor care isi doresc sa obtina un job in cadrul companiei respective? Si, cel mai important, cum se poate pregati un candidat pentru aceste teste?
Conditiie mai stricte de recrutare si selectie sunt aplicate de multe companii in vederea cresterii productivitatii pe termen lung. Un astfel de sistem de evaluare ii ajuta pe cei din departamentul de resurse umane sa identifice un argument in plus in vederea angajarii unui candidat anume. Aceste teste de personalitate si de aptitudini incearca, in concret, sa aduca la lumina sansele ca un candidat sa fie eficient la viitorul loc de munca si sa se descurce cu brio in ceea ce priveste munca in echipa si relationarea generala cu ceilalti colegi.
In plus, aceste teste pot demonstra abilitatea candidatului de a lucra eficient cu numere, de a gandi intr-o maniera logica, de a executa mai multe sarcini in acelasi timp, de a avea atentie distributiva sau de a observa detalii. In plus, unele companii testeaza si abilitatile practice, precum indemanarea, capacitatea de a lucra cu obiecte de mici dimensiuni sau de executa reproduceri ale unor forme sau desene.
In general, candidatii nu au de ce sa se pregateasca in prealabil, dar se recomanda efectuarea unor teste asemanatoare in situatia in care acestia simt ca nu isi cunosc abilitatile suficient de bine. Efectuate in mod regulat, aceste activitati impuse de teste mentin mintea agera si dezvolta creativitatea.
Aceste teste au in general limita de timp si se recomanda candidatilor sa fie odihniti si sa isi controleze emotiile in momentul efectuarii acestora pentru a nu denatura rezultatele finale. De obieci, aceste teste nu au un rol hotarator, fiind doar etape adjuvante in luarea unei decizii.