Studiu de caz: Concediere in baza Legii 85 din 2006 privind procedura insolventei

Legea 85/2006Codul munciitermenul de preavizconcediereprocedura insolventei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Procedura de insolventa necesita respectarea intocmai a prevederilor legale. Cu toate acestea, exista in continuare nelamuriri cu privire la adresa de inaintare catre salariatii care urmeaza sa fie concediati, precum si cu privire la durata termenului de preaviz. Aceste nelamuriri survin adesea deoarece angajatorului nu ii este clar daca va actiona in conformitate cu Legea 85/2006 sau respectand dispozitiile din Codul muncii.

In ceea ce priveste desfacerea contractelor individuale de munca ale salariatilor debitoarei pentru care s-a deschis procedura insolventei, aceasta se efectueaza in temeiul art. 86 din Legea 85/2006 privind procedura insolventei, cu modificarile si completarile ulterioare.

In continuare, asa cum este prevazut la art. 86 alin. (5) din Legea 85/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, un contract de munca sau de inchiriere, in calitate de locatar, va putea fi denuntat numai cu respectarea termenelor legale de preaviz.

De asemenea, art. 86 alin. (6) din acelasi act normativ prevede ca prin derogare de la prevederile Legii 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa data deschiderii procedurii, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta de catre administratorul judiciar/lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva. Administratorul judiciar/lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare. Prin urmare, dreptul de a concedia salariatii unei societati intrate in insolventa apartine administratorului judiciar si lichidatorului, care sunt scutiti de formalitatile prevazute de lege cu privire la concedierea colectiva a personalului, fiind obligati sa respecte doar termenul de preaviz.

In cazul de exceptie in care angajatorul se afla sub incidenta Legii 85/2006, fiind deschisa procedura de insolventa, pentru desfacerea contractelor individuale de munca ale salariatilor este prevazuta o procedura de exceptie in dispozitiile art. 86 din lege, derogatorie de la dreptul comun – Codul muncii. Deoarece preavizul este obligatoriu, si in cazul acestei proceduri trebuie acordat fiecarui salariat, prin adresa inaintata de societatea debitoare prin administratorul judiciar/lichidatorul al societatii aducandu-i-se la cunostinta salariatului asupra perioadei de preaviz acordate. Dupa expirarea preavizului societatea debitoare prin administratorul judiciar/lichidatorul emite decizia de incetare a CIM in baza dispozitiilor din Legea 85/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Termeneul de preaviz in cazul concedierii a fost modificat prin noile reglementari din legislatia muncii astfel incat  potrivit art. 75 alin. (1) din Codul muncii, republicat, preavizul in caz de concediere a fost modificat de la 15 zile lucratoare la 20 de zile lucratoare.

La data intrarii in vigoare a acestei legi care a modificat Codul muncii orice persoana concediata are dreptul la un preaviz de cel putin 20 de zile lucratoare, acesta fiind un termen imperativ stabilit de legiuitor si un drept superior acordat salariatului.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 85/2006Codul munciitermenul de preavizconcediereprocedura insolventei

Data aparitiei: 12 Iulie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Concediere in baza Legii 85 din 2006 privind procedura insolventei Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]