Preavizul si data inregistrari demisiei

13 Octombrie 2010
13 Octombrie 2010
contract de muncademisie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Preavizul si data inregistrari demisiei

In cazul demisiei, termenul de preaviz este, potrivit art. 79 alin.(4) din Codul muncii, cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

In conformitate cu prevederile art. 79 alin. (7) din Codul muncii, contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

Asadar, in cazul demisiei, nu este necesara emiterea unei decizii de incetare a contractului individual de munca, deoarece contractul individual de munca inceteaza de drept la data expirarii termenului de preaviz sau a renuntarii totale sau partiale de catre angajator la acest drept.

Totusi, angajatorul va trebui sa intocmeasca un inscris prin care se constata incetarea contractului individual de munca. Termenul de preaviz se calculeaza de la data comunicarii fara a include si ziua comunicarii.

Astfel, daca termenul de preaviz stabilit prin contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile este de 15 zile calendaristice si salariatul isi depune demisia in data de 25.03.2010, contractul sau individual de munca va fi desfacut cu data de 10.04.2010 chiar daca aceasta zi este o zi libera sau o zi de repaus saptamanal.

In situatia in care termenul de preaviz se implineste la data de 31.12..., contractul individual de munca va fi desfacut cu data de 01.01...

Daca s-ar admite ca desfacerea contractului individual de munca are loc in prima zi lucratoare dupa expirarea termenului de preaviz ar insemna ca termenul de preaviz se prelungeste, ceea ce nu este posibil.

In inscrisul prin care angajatorul constata incetarea contractului individual de munca prin demisie va fi prevazuta data incetarii contractului individual, aceasta reprezentand data expirarii termenului de preaviz sau data la care angajatorul renunta la termenul de preaviz (prima zi in care salariatul nu mai presteaza activitate).

Legislatia muncii nu prevede o data la care acest inscris sa fie eliberat insa, dat fiind situatiile care pot interveni pe parcursul acestui termen, cum ar fi suspendarea lui, este recomandabil ca acest inscris sa fie intocmit la data desfacerii contractului individual de munca.

Angajatorul poate renunta total sau partial la dreptul de preaviz, deoarece acest drept opereaza in favoarea sa, iar nu a salariatului. Scopul preavizului, in cazul demisiei este acela de a asigura angajatorului posibilitatea de a lua masurile necesare inlocuirii salariatului demisionar, evitandu-se astfel consecintele negative pe care le-ar putea avea incetarea intempestiva a contractului de munca.

In acest context, pe toata durata termenului de preaviz, angajatorul poate renunta la termenul de preaviz, situatie in care, contractul individual de munca inceteaza la data renuntarii.

In conformitate cu prevederile art. 3 alin. (22) din HG 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor, elementele prevazute la alin. (2) lit. e) data si temeiul incetarii contractului individual de munca se inregistreaza in registru la data incetarii contractului individual de munca.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]