“Codul Muncii nu va fi aprobat in termenul care fusese initial lansat si se amana cu o luna, deci 21 ianuarie (2011 – nr.) este termenul-limita pentru care o sa trebuiasca sa discutam pe Codul muncii. Evident, am reiterat solicitarile noastre, ca orice modificare a Codului Muncii sa nu afecteze dreptul la asociere colectiva, negocierile colective la nivel natinal si de ramura si prevalarea contractului individual de munca pe perioada nedeterminata. Atunci cand vorbim de flexibilizare a Codului Muncii, noi, sindicatele, avem pozitie inflexibila, iar Guvernul doreste sa tina seama de asa-zisele propuneri care vin din afara sferei sindicale, probabil de la patroni sau de la alte structuri care incearca sa-si bage nasul pe piata fortei de munca din Romania”, a spus Petcu.
Astfel, sindicatele vor incepe noi discutii la Ministerul Muncii, miercuri, de la ora 15,00, pentru modificarea textului propus de partea guvernamentala.
Totodata, partea sindicala a cerut premierului ca modificarile sistemului de dialog social sa se faca pe mai multe legi distincte, nu printr-un act normativ unic.
“De asemenea, s-a vorbit despre Codul de Dialog Social, noi incercam sa convingem ca eventuale modificari sa le facem pe legi distincte: Legea sindicatelor, Legea patrnatelor, Legea conflictelor colective si Legea contractelor de munca. Viziunea Ministerului Muncii este de a inchega toate aceste legi in celebrul Cod de Dialog Social”, a evidentiat Marius Petcu.
El a mai aratat ca primul-ministru s-a aratat deschis la dialogul cu sindicatele.
Portal Codul Muncii
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca