Intrebare: Renegocierea drepturilor salariale prin CCM la terminarea perioadei pentru care a fost incheiat, privind eliminarea unor sporuri care nu se mai justifica din punct de vedere legal dar si al oportunitatii financiare a societatii, respectiv sporul de nocive si de calculator, in lipsa buletinelor de determinare ale ITM, s-au a sporului de conducere care nu se justifica ca responsabilitate a sefilor de sectoare, aceste aspecte ducand si la o situatie financiara precara a societatii, pot fi eliminate din viitorul CCM existand si acordul sindicatului? Daca un salariat nu semneaza actul aditional, ce se intampla cu CCM-ul negociat de angajator si sindicat?
Raspuns: Acordarea drepturilor prevazute in CCM este obligatorie. Astfel, art. 148 alin. (1) din Legea 62/2011 a dialogului social prevede ca din executarea contractului colectiv de munca este obligatorie pentru parti, iar alin. (2) din acelasi articol mentioneaza ca neindeplinirea obligatiilor asumate prin contractul colectiv de munca atrage raspunderea partilor care se fac vinovate de aceasta.
Astfel, daca sporurile de care faceti vorbire sunt acordate in temeiul contractului colectiv de munca (CCM) atunci veti putea, in cadrul unei negocieri colective ulterioare, sa renegociati aceste drepturi impreuna cu partenerii de dialog social, in urma acordului cu acestia putand chiar elimina anumite sporuri din CCM si pe cale de consecinta nu veti mai avea obligatia acordarii acestora.
Daca insa sporurile sunt prevazute in cadrul contractelor individuale de munca ale salariatilor, singura modalitate in care puteti elimina acordarea lor este prin acordul direct dintre angajator si salariat, prin incheierea la contractele individuale de munca ale salariatilor a unor acte aditionale in acest sens. In aceasta situatie daca un salariat nu semneaza actul aditional la CIM, nu puteti elimina acordarea dreptului respectiv prevazut in CIM.
In privinta CCM negociat intre angajator si sindicat, acesta nu poate modifica drepturi ale salariatilor a caror acordare se datoreaza stabilirii acestora in contractele individuale de munca si/sau actele aditionale la acestea.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Zile libere in perioada de repausIntrebare: Un salariat lucreaza la tura de 12 cu 24; 12 cu 48. A avut un deces in familie, are dreptrul conform regulametului intern la 3 zile libere platite. 2 zile se suprapun cu liberul lui de drep dupa turele lucrate. Va rog, cum trebuie sa acordam zilele libere in acest caz.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Emitere decizie de incetare CIM cu intarziere. ConditiiIntrebare: In cazul incetarii de drept a contractului de munca, la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, decizia de incetare se poate intocmi si dupa data la care se indeplineste conditia de varsta standard ? Avem o salariata care are luna si anul pensionarii oct 2024 (conform anexei nr. 5 din Legea 263/2010 privind VARSTELE STANDARD de pensionare). Deoarece nu i-am intocmit decizia de incetare de drept in oct 2024, intrebarea este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<