Exista o procedura de evaluare a criteriilor de personal individuale?

20 Iunie 2011
20 Iunie 2011
criteriile de evaluareprocedura de evaluareCodul munciiLegea 40/2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Nu exista criterii general valabile pentru toti angajatorii, dupa cum nu exista nici pentru toti angajatii.
Criteriile de evaluare se stabilesc la nivelul fiecarui angajator in functie de o multitudine de factori: specificul activitatii desfasurate efectiv de catre salariat, dupa cum functia este de conducere sau de executie, de necesitatile angajatorului etc. Identificarea criteriilor de evaluare a activitatii presupune activitatea de sistematizare a unor astfel de criterii pe care fiecare angajator le considera adecvate pentru ca salariatii sa poata fi evaluati, ca de exemplu, cunoasterea lucrarii, calitatea lucrarilor, volumul de lucrari finalizate, capacitatea de insusire a instructiunilor privind activitatea desfasurata, numarul de reclamatii de la clienti, capacitatea de insusire de noi cunostinte etc. Specialistii in domeniul resurselor umane sustin ca analiza posturilor trebuie realizata ca o conditie necesara dezvoltarii criteriilor de evaluare a performantei, cu alte cuvinte, criteriile de evaluare trebuie dezvoltate pe baza analizei fiecarui post de la nivelul angajatorului.

Evaluarea performantelor salariatilor reprezinta activitatea de baza a managementului resurselor umane desfasurata in vedererea determinarii gradului in care angajatii isi indeplinesc sarcinile si responsabilitatile care le revin.
In privinta angajatilor din sistemul privat evaluarea performantelor profesionale se realizeaza in conditiile si termenele stabilite prin reglementarile interne de la nivelul angajatorilor (contracte colective de munca, regulamente interne).

Potrivit art. 63 alin. (2) din Codul muncii , republicat, concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

Totodata, conform lit. i) din art. 258 din Codul muncii , republicat, astfel cum a fost introdusa prin Legea 40/2011 , regulamentul intern cuprinde si dispozitii referitoare la criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor.

Asadar, prin CCM si regulamentul intern se va stabili procedura de evaluare a performantelor salariatilor, respectiv termenele si conditiile in care se va desfasura evaluarea, procedura care se va aplica cu titlu obligatoriu salariatilor ce vor fi concediati pentru necorespundere profesionala.

Urmare evaluarii unii salariati vor putea fi promovati, iar altii gasiti necorespunzator pentru cerintele postului vor putea fi concediati pentru necorespundere profesionala.

Evaluarea performantelor salariatilor este un concept ce face parte din managementul resurselor umane de la nivelul angajatorului.

Prin urmare, apreciem ca evaluarea salariatilor trebuie sa vizeze intregul personal al angajatorului, stabilindu-se un sistem formal de evaluare a performantei care sa fie aplicat unitar personalului de aceeasi specialitate sau tuturor acelora care detin posturi identice, iar procedura de evaluare sa se aplice tuturor salariatilor, si nu individual.

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]