Institutiile publice (salariati bugetari) sunt obligate sa incheie contract colectiv de munca?

04 Mai 2007
04 Mai 2007
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Raspuns:

Negocierea colectiva, la nivel de unitate, este obligatorie, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de salariati (art. 3 din Legea 130/1996 si art. 236 din Codul muncii).

Potrivit art. 12 din Legea 130/1996 se pot incheia contracte colective de munca si pentru salariatii institutiilor bugetare. Prin aceste contracte nu se pot negocia clauze referitoare la drepturile ale caror acordare si cuantum sunt stabilite prin dispozitii legale.


Asadar, negocierea contractului colectiv de munca este obligatorie numai la nivelul unitatii (obligatie de diligenta, nu de rezultat). Incheierea contractului colectiv de munca nu este obligatorie, dar de cele mai multe ori, negocierea se finalizeaza prin incheierea unui astfel de contract.

Negocierea colectiva are loc in fiecare an la initiativa angajatorului si are ca obiect cel putin: salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru si conditiile de munca. Daca unitatea refuza sa inceapa negocierea contractului colectiv de munca, salariatii pot declansa un conflict de interese care poate duce in final, la greva.

Va recomnadam sa incheiati contractul colectiv de munca la nivel de unitate. Prin intermediul acestui contract, normele generale de dreptul muncii sunt adaptate la specificul unitati (in limitele prevazute de lege). Raporturile colective de munca vor fi cat se poate de concrete si de clare, fiecare parte cunoscandu-si drepturile si obligatiile. Mai mult, pe durata valabilitatii contractului colectiv angajatii nu pot declansa greva. Acest lucru va conferii stabilitate relatiilor de munca.




 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]