a) o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
b) o suma egala cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;
c) o suma egala cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.
Absolventii pot fi incadrati in conditiile art. 80, prevede art. 83 alin. (4), o singura data pentru fiecare forma de invatamant, in termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.
Conform art. 52 indice 1 alin. (2) din Norma metodologica de aplicare a Legii 76/2002 , prevederile art. 80 din lege se aplica in situatia in care angajatorii incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai unor institutii de invatamant care la data absolvirii studiilor nu aveau raporturi de munca sau de serviciu.
In consecinta, un angajator poate beneficia de subventia prevazuta la art. 80 din Legea 76/2002 daca sunt indeplinite cumulativ conditiile:
- contractul individual de munca este incheiat pe durata nedeterminata;
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
- absolventul, la data absolvirii studiilor nu avea raporturi de munca sau de serviciu;
- sa nu fi trecut un termen mai mare de 12 luni de la data absolvirii studiilor;
- pentru forma de invatamant absolvita, absolventul sa nu mai fi fost incadrat in prevederile art.80.
De asemenea, o alta conditie ce trebuie indeplinita este aceea de a mentine raporturile de munca sau de serviciu ale absolventilor cel putin 3 ani de la data incheierii. Astfel, angajatorii sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare absolvent plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca daca incetarea acestora a avut in temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. d) si e) si art. 65 din Codul muncii, republicat.
Pentru a beneficia de masurile de stimulare lunare pentru incadrarea absoventiilor, pe parcursul derularii raporturilor de munca trebuie sa aveti in vedere si prevederile capitolului II sectiunea a 2-a din Procedura privind accesul la masurile pentru stimularea ocuparii fortei de munca, modalitatile de finantare si instructiunile de implementare a acestora aprobata prin HG 377/2002.
Pentru acordarea subventiei prevazute la art. 80, Legea 76/2002 nu impune conditia ca absolventul sau angajatorul sa fie inregistrati la agentia pentru ocuparea fortei de munca.