Care sunt obligatiile supraveghetorului activitatii dintr-un spatiu inchis

spatii inchisesecuritatea lucratorilorloc de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Activitatea intr-un spatiu inchis se desfasoara numai sub supraveghere din afara, de catre cel putin un lucrator, numit supraveghetor, si care este desemnat de conducatorul locului de munca.

Supraveghetorul trebuie sa urmareasca efectuarea lucrului intr-un spatiu inchis dintr-o zona lipsita de pericole, avand in principal urmatoarele obligatii:

* Supraveghetorul trebuie sa pastreze in permanenta legatura cu toti lucratorii din spatiul inchis, prin cel putin un mijloc de comunicare, cum ar fi:
- vizual;
- prin voce;
- prin cod de semnale acustice;
- prin lovituri in peretii spatiului;
- prin tractiuni asupra franghiei de asigurare;
- prin telefon etc.

* In cazul in care supraveghetorul nu poate avea comunicare permanenta cu lucratorii din spatiul inchis, trebuie amplasati unul sau mai multi lucratori in zone convenabile, intre supraveghetor, respectiv in raza vizuala a acestuia, si spatiul respectiv, pentru a asigura supraveghetorului comunicarea permanenta cu lucratorii din spatiul inchis.

* Lucratorii care asigura comunicarea intre supraveghetor si lucratorii din spatiul inchis trebuie:
- sa cunoasca si sa respecte aceleasi prevederi ca si supraveghetorul;
- sa poarte, pe toata durata supravegherii, acelasi echipament de protectie ca si lucratorii din spatiul inchis supravegheat.

* Supraveghetorul trebuie sa cunoasca in permanenta numarul lucratorilor aflati in interiorul spatiului inchis.

* Supraveghetorul trebuie sa cunoasca pericolele care pot aparea in timpul lucrului in spatiul inchis, cauzele posibile de aparitie a acestora, semnalele si indiciile de iminenta a aparitiei lor si modul de manifestare.

* Supraveghetorul trebuie sa urmareasca, de asemenea, si activitatile desfasurate in vecinatatea spatiului inchis, activitati care ar putea periclita securitatea lucratorilor din interiorul spatiului inchis supravegheat.

* Vizual, sau prin intermediul codului de comunicare „intrebare-raspuns“, supraveghetorul trebuie sa recunoasca modificarile de comportament ale lucratorilor supravegheati si sa le asigure evacuarea imediata, in cazul in care constata ca nu i se raspunde corect la codul stabilit.

* In cazul iminentei unui pericol, supraveghetorul trebuie sa dea dispozitia de evacuare imediata a spatiului inchis.

* Daca supraveghetorul constata ca nu isi poate realiza eficient si in conditii de securitate atributiile ce ii revin, trebuie sa dea dispozitie de evacuare a personalului din spatiul inchis si sa anunte conducatorul locului de munca.

* Inainte de fiecare reluare a lucrului, supraveghetorul trebuie sa permita accesul lucratorilor numai dupa ce a verificat, din afara, existenta conditiilor de desfasurare in siguranta a lucrului in spatiul inchis pe care il supravegheaza.

* Supraveghetorul nu trebuie sa-si paraseasca postul decat dupa ce a fost schimbat cu inlocuitorul sau.

* Supraveghetorul trebuie sa interzica accesul in spatiul inchis oricarei persoane neautorizate. In cazul in care in spatiul inchis supravegheat a patruns o persoana neautorizata, supraveghetorul trebuie sa dispuna incetarea
lucrului, evacuarea lucratorilor si sa anunte conducatorul direct al locului de munca.

* Supraveghetorul trebuie sa aiba in dotare acelasi echipament de protectie ca si lucratorii din spatiul inchis.

* Supraveghetorul nu trebuie sa realizeze nicio alta actvitate care l-ar putea impiedica sa-si indeplineasca obligatiile privitoare la supravegherea lucratorilor aflati in spatiul inchis.

* Supraveghetorul trebuie sa cunoasca masurile de prim ajutor si, atunci cand este cazul, sa le aplice.

* In cazul aparitiei oricarui incident periculos sau accident, supraveghetorul trebuie sa ia urmatoarele masuri:
a) sa anunte imediat echipa de interventie, salvare si prim ajutor, conducatorul locului de munca, coordonatorul lucrarii si, dupa caz, personalul responsabil cu apararea impotriva incendiilor;
b) sa nu intre in spatiul inchis, pentru salvarea lucratorilor, daca inlocuitorul nu este la postul de supraveghere si daca nu utilizeaza echipamentul individual de protectie;
c) sa acorde, in limitele competentei sale, primul ajutor lucratorilor.

Supraveghetorul poate urmari activitatile din mai multe spatii inchise, numai daca coordonatorul de lucrare sau conducatorii directi ai locurilor de munca respective constata ca acesta isi poate indeplini integral si concomitent obligatiile pentru fiecare din ele.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
spatii inchisesecuritatea lucratorilorloc de munca

Data aparitiei: 25 Mai 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Care sunt obligatiile supraveghetorului activitatii dintr-un spatiu inchis Nota: 4.88 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]