CCR anuleaza majorarile salariale cu 20% pentru angajatii unor institutii publice. Legea-cadru 153/2017

Ioana Pavel
Ioana Pavel
06 Februarie 2020
06 Februarie 2020
Ioana Pavel
Ioana Pavel
majorari salarialeangajatii bibliotecii romanelegea cadru 153/2017ccrfonduri publice
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Curtea Constitutionala a Romaniei a admis, miercuri, sesizarea Guvernului asupra proiectului de modificare a Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. In concret, legea prevedea majorari salariale cu 20% pentru angajatii Bibliotecii Nationale a Romaniei si pentru angajatii Bibliotecii Academiei Romane.
 
Conform comunicatului publicat de CCR, "in ziua de 5 februarie 2020, Plenul Curtii Constitutionale, in cadrul controlului anterior promulgarii, a luat in dezbatere obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, obiectie formulata de Guvernul Romaniei".
 
De asemenea, se mentioneaza:
 
"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia si a constatat ca Legea pentru modificarea si completarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice este neconstitutionala, in ansamblul sau.
 
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru. Argumentele retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I".
 
Executivul preciza, in sesizare, ca legea criticata incalca prevederile articolului 61 alineatul 2 si ale articolului 75 alineatul 1 din Constitutie, informeaza HotNews.ro, cu precizarea ca, in expunerea de motive, se dorea majorarea salariilor cu 20% pentru angajatii Bibliotecii Nationale a Romaniei si pentru angajatii Bibliotecii Academiei Romane.
 
"Prin raportare la primul criteriu, vointa initiatorului, observam ca forma transmisa la promulgare se indeparteaza de vointa initiatorului, iar in acelasi timp, prin raportare la cel de-al doilea criteriu, modificarile aduse in Camera decizionala sunt majore, substantiale. Nu in ultimul rand, configuratia intre formele adoptate de cele doua Camere ale Parlamentului este una semnificativ diferita, forma initiatorului avand un singur articol, in timp ce legea adoptata de Camera Deputatilor are 4 articole, operand modificari atat in cuprinsul Legii 153/2017, cat si in cuprinsul anexelor acestei legi si introducand, totodata, derogari de la alte acte normative neavute in vedere de initiatori", se arata in sesizarea trimisa la CCR, citata de aceeasi sursa. 
 
Potrivit sesizarii, legea incalca prevederile articolului 138 alineatul 5 coroborate cu cele ale articolului 111 alineatul 1 din Constitutie.
 
"Legea supusa controlului de constitutionalitate modifica si completeaza dispozitii ale Legii 153/2017, majorand cuantumul brut al salariilor pentru Biblioteca Nationala a Romaniei, Biblioteca Academiei Romane, muzee de importanta nationala si alte muzee, Institutul pentru studierea problemelor minoritatilor nationale si, totodata, acorda sporuri personalului ANSVSA si unitatilor din subordinea acestei. Prin aceste reglementari se genereaza cheltuieli de fonduri publice necesare salariilor majorate prin prevederile prezentei legi. Toate aceste prevederi dau nastere unor cheltuieli financiare care sunt de natura sa majoreze cheltuielile bugetului de stat", se arata in documentul trimis CCR, citat de sursa amintita. 
 
 

 

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]