Vesti mai putin bune pentru cei care optau pentru mastile textile de protectie impotriva Coronavirus, in contextul in care din data de 8 ianuarie acestea nu mai sunt conforme. Asa ca cei care le poarta vor risca amenzi de pana la 2.500 lei, avertizeaza ministrul de Interne, Lucian Bode.
"Este ca si cum nu ar avea masca...Nu au nevoie de indicatii, ci de lege (agentii de politie). Cata vreme hotararea CNSU si Hotararea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine in completarea celor doua, politisii si jandarmii, cei care verifica respectarea acestor masuri, trebuie sa aiba fundament legea, nu indicatiile ministrului. Specialistii spun ca tulpina Omicron se raspandeste foarte rapid si transmisibilitatea este una foarte mare. In aceste conditii, portul mastii este esential in limitarea raspandirii. Niciun efort nu este prea mare", a declarat Lucian Bode, conform
Hotnews.
Amenzi pentru cei care nu poarta massca chirurgicala sau FFP2
Bode a mai precizat si ca este vorba despre amenda care se aplica pentru portul mastii neconforme, nefiind modificat cuantumul amenzilor. De asemenea, amenda pentru cei care nu poarta masca de protectie in spatiile publice este intre 500 si 2.500 lei.
Va fi emis un nou ordin al ministrilor Sanatatii si de Interne privind obligativitatea purtarii mastii de protectie inclusiv in aer liber, fiind permise doar mastile de tip medical sau FFP2, a mai precizat ministrul.
Va reamintim ca masca de protectie redevine obligatorie inclusiv in aer liber, iar cele permise sunt doar mastile medicale si FPP2.
Starea de alerta in Romania se va prelungi cu inca 30 de zile din 8 ianuarie, iar atunci vor intra in vigoare si noi masuri, avand in vedere ca urmeaza valul 5 al pandemiei Covid-19, varianta OMICRON.
Cine face exceptie de la purtarea mastii de tip medical sau FFP2?
- Copiii cu varsta mai mica de 5 ani;
- Persoanele care sunt singure in birou;
- Prezentatorii TV si invitatii acestora, cu conditia respectarii distantei de 3 metri intre persoane;
- Reprezentantii cultelor religioase, in timpul slujbelor, cu conditia respectarii distantei de 3 metri intre persoane;
- Vorbitorii aflati in spatii inchise sau deschise cu conditia respectarii distantei de minimum 3 metri intre acestia si oricare dintre celelalte persoane din public;
- Persoanele care desfasoara activitati fizice intense si/sau in conditii de munca solicitante (temperature ridicate, umiditate crescuta etc) sau activitati sportive.
Asa ca salariatii NU pot purta o masca textila la locul de munca, date fiind aceste circumstante, avand in vedere ca expun colegii de birou la un risc mai ridicat de imbolnavire.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<