Echipamentul de munca reprezinta orice masina, aparat, unealta sau instalatie folosite la locul de munca.
Care sunt riscurile pentru sanatatea si securitatea lucratorilor ce pot fi generate de curentul electric?
Curentul electric poate constitui un factor de risc pentru sanatatea si securitatea lucratorilor in urmatoarele situatii:
1) Prin atingere directa, respectiv prin atingerea de catre om, nemijlocit sau prin intermediul unui element conductiv, a partilor aflate sub tensiune ale unei instalatii electrice, care se poate afla intr-una dintre urmatoarele situatii:
- se afla normal sub tensiune;
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
40 Modele de Regulament Intern
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
- este scoasa de sub tensiune, dar a ramas incarcata cu sarcini electrice, care nu au fost descarcate in mod corespunzator dupa deconectare;
- este scoasa de sub tensiune, dar se afla sub o tensiune indusa, pe cale electromagnetica, de alte instalatii, prin omiterea legarii la pamant a elementelor deconectate.
2) Prin atingere indirecta, respectiv prin atingerea de catre om a unor elemente conductive care, in mod normal, nu sunt sub tensiune, dar care au intrat accidental sub tensiune si sunt traversate de asa-numitii "curenti de defect".
3) Prin tensiune de pas, respectiv la atingerea simultana a doua puncte de pe sol, la o distanta de 0,8 m intre ele si aflate la potentiale diferite, ca urmare a scurgerii prin pamant a unui curent electric. Acest tip de tensiune poate aparea, de exemplu, in apropierea unui conductor cazut la pamant sau a unei linii aflate sub tensiune.
In toate aceste 3 situatii, curentul electric este un factor de risc direct.
4) Prin cresterea brusca a energiei termice radiate, respectiv din cauza rezistentei necorespunzatoare a unui conductor fata de intensitatea curentului care il parcurge, fie din constructie, fie ca urmare a unei variatii accidentale a intensitatii curentului.
Oricare ar fi cauza, energia termica radiata creste atat de mult incat mantaua exterioara a conductorului se poate aprinde.
Daca la locul de munca unde are loc un asemenea
fenomen sunt prezente substante inflamabile sau explozive, este lesne de inteles ca se pot produce incendii sau explozii cu urmari dintre cele mai grave.
In aceasta situatie, curentul electric este un factor de risc indirect.
Efectele curentului electric, ca factor de risc de accidentare in munca, depind de:
- intensitatea curentului electric;
- frecventa si forma undei curentului;
- traseul urmat de curent prin organismul uman;
- timpul de trecere a curentului prin organism;
- starea fizica a persoanei prin care trece curentul;
- conditiile de mediu: umezeala excesiva, temperatura ridicata etc.