In cadrul Legii Zilierilor ste instituita si obligatia beneficiarului de lucrari de a transmite catre inspectoratul teritorial de munca o copie a registrului continand inregistrarile din luna precedenta, certificata conform cu originalul. Copia se transmite pana in data de 5 a lunii urmatoare, nerespectarea obligatiei sanctionandu-se cu amenda de 6.000 lei.
Pentru activitatea executata, zilierul are dreptul la o remuneratie al carei cuantum se stabileste prin negociere directa intre parti.
"Cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de parti nu poate fi mai mic de 2 lei/ora si nici mai mare de 10 lei/ora si se acorda la sfarsitul fiecarei zile de lucru, inainte de semnarea in Registrul de evidenta a zilierilor de catre zilier si beneficiar." ne-a declarat Ciprian Berevoaianu, inspector sef ITM Arges.
Dovada platii remuneratiei zilnice se face prin semnatura zilierului in Registrul de evidenta a zilierilor.
Zilierul care se angajeaza la prestarea muncii in baza prezentei legi se presupune ca este apt pentru prestarea acelei munci, are dreptul sa beneficieze de echipament de protectie si de mijloacele tehnice necesare desfasurarii activitatii.
Se pot presta activitati cu caracter ocazional in urmatoarele domenii:
40 Modele de Regulament Intern
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
a) agricultura;
b) vanatoare si pescuit;
c) silvicultura, exclusiv exploatari forestiere;
d) piscicultura si acvacultura;
e) pomicultura si viticultura;
f) apicultura;
g) zootehnie;
h) spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate, activitati cu caracter cultural;
i) manipulari de marfuri;
j) activitati de intretinere si curatenie.