Zero taxe pe salariul minim si eliminarea declaratiilor fiscale inutile sunt doar 2 dintre propunerile USR pentru programul de guvernare. De asemenea, in document se au in vedere si automatizari astfel incat sa fie evitata depunerea de declaratii fiscale de catre contribuabili, atunci cand autoritatile statului detin deja informatiile necesare.
Reducerea impozitarii muncii si "Zero taxe pe salariul minim", avand in vedere ca statul roman promoveaza o politica a supraimpozitarii, in viziunea USR-istilor:
"Reducerea impozitarii muncii prin aplicarea "Zero taxe pe salariul minim". Statul desfasoara o politica antimunca prin supraimpozitarea salariilor. Povara fiscala pe salariile mici este in Romania printre cele mai mari din Europa. De aceea, avem cea mai ridicata rata de saracie in munca din toata Europa. Munca la negru sau la gri a prins o amploare semnificativa tocmai din cauza acestei politici gresite. Propunem implementarea programului de guvernare cu un sector - pilot in care sa fie aplicat principiul zero taxe pe salariul minim", specifica programul de guvernare USR, conform Agerpres.
Implementarea acestei masuri care elimina taxele pe salariul minim ar fi ianuarie 2022.
In programul de guvernare USR se mai poate remarca "Flexi-munca si sprijin pentru munca in pandemie".
"Introducerea contractelor de munca multiflexibile, care permit angajatorilor si angajatilor sa decida individual conditiile in care un angajat isi desfasoara activitatea, ce vor permite salariatilor sa realizeze un echilibru mai bun intre viata de familie/personala si locul de munca. Formele alternative de flexi-munca pe care le propunem sunt: adaptarea programului de lucru, partajarea locului de munca,
comprimarea saptamanii de munca, impartirea atributiilor intre mai multe persoane, continuarea schemei Kurzarbeit".
Linie dedicata de asistenta in pandemie pentru angajatori si angajati
Sprijin si pentru angajatorii IMM-uri, ONG-uri si institutii pentru asigurarea normelor de igiena, securitate in munca prin o linie telefonica 7/7;
O pagina de intrebari si raspunsuri actualizat in timp real pentru interpretarea si aplicarea schimbarilor actelor normative si restrictiilor din pandemie, cat si pentru consilierea angajatilor asupra drepturilor si responsabilitatilor lor.
Protectie sociala si munca legala in domeniul serviciilor
Finalizarea unui cadru legal simplificat in domeniul serviciilor, prin acordarea de tichete de munca pentru lucratorii sezonieri, zilieri, personalul de menaj si ingrijire si bone. Se va largi baza de colectare a contributiilor si impozitelor si a beneficiarilor cu cel putin 30.000 de beneficiari (care vor angaja lucratori casnici) prin intermediul tichetelor de munca; cel putin 60.000 de lucratori casnici/prestatori care vor presta servicii prin ntermediul tichetelor de munca.
Legea dialogului social si implicarea partenerilor sociali
Actualizarea legii dialogului social si redefinirea sectoarelor economice pentru a facilita posibilitatea negocierilor colective, digitalizarea si transparentizarea dosarelor de reprezentativitate pentru partenerii sociali, intalniri lunare ale Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social (CNTDS) si invitarea partenerilor sociali, cu rol consultativ, in sedintele CNSU.
Pachet de debirocratizare pentru angajatori
Un pachet de debirocratizare actualizabil semestrial prin dialogul cu reprezentantii angajatorilor, cu masuri ca mutarea contractelor de internship in Revisal de la AJOFM, posibilitatea digitala de acces al contractelor de munca la punctul de lucru, debirocratizare accesului angajatorilor la obtinerea stimulentului de angajare si transparentizarea prin raportari lunare a resurselor disponibile si a timpului mediu de alocare a lor, in parteneriat cu ministerul economiei.
Un nou Revisal avansat, platforma electronica de evidenta a salariatilor din Romania (Revisal), interconectata cu alte baze de date publice, capabila sa urmareasca traseul profesional al absolventilor institutiilor de invatamant si competentele dobandite prin formare, la care sa aiba acces individual orice cetatean pentru a verifica contractele sale de munca precum si plata contributiilor de catre angajatori".
Va invitam la Video - Conferinta Nationala ReviSal!
Transpunerea noilor modificari legislative in Revisal
Codul muncii, Legea microintreprinderilor,
Telemunca, Digitalizare,
detalii AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<