Pensionare anticipata in 2011 - conditionata de depasirea stagiului complet de cotizare cu cel putin opt ani

29 Aprilie 2011
29 Aprilie 2011
pensionarepensionare anticipatapensie anticipatastagiu cotizare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 
Pensionare anticipata: se poate acorda cu cel mult cinci ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare  

Pensia anticipata se acorda cu cel mult cinci ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare, cu conditia ca asi-guratul sa depaseasca stagiul complet de cotizare cu cel putin opt ani. Varsta standard de pensionare pentru intervalul mai-iulie 2011 este pentru femei de 59 de ani si doua luni sau stagiul complet de cotizare de 28 de ani si doua luni, iar pentru barbati - 64 de ani si o luna sau stagiul complet de 33 de ani si doua luni.  

Cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigu-rantei nationale, indiferent daca sunt femei sau barbati, se pot pensiona la varsta standard de 55 de ani si o luna sau atunci cand au completat stagiul de cotizare de 20 de ani si trei luni.  

Creste varsta standard de pensionare  

Din septembrie 2011, pensionarea la implinirea varstei standard se va face la femei la 59 de ani si doua luni si la barbati la 64 de ani si doua luni, iar la indeplinirea stagiului complet de cotizare - 28 de ani si patru luni la femei si 33 de ani si patru luni la barbati.  

Atentie, reprezentantii Autoritatii precizeaza ca varsta standard de pensionare se stabileste in raport de data nasterii. Potrivit legislatiei in vigoare, la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate, a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, or-ganizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma, a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat, a fost elev al unei scoli militare sau scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta na-tionala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar. 

Interzis la alte venituri!  

Atentie, insa, odata ce ati devenit pensionari anticipat, nu mai puteti sa va razganditi si sa doriti sa lucrati din nou. Legea este foarte stricta in acest sens: pensia anticipata nu poate fi cumulata cu niciun fel de alte venituri de natura profesionala. Asadar, singurele venituri pe care le veti avea va fi pensia.  

Fara alte reduceri!  

Cuantumul sau valoarea pensiei anticipate se stabileste in aceleasi conditii cu cele ale pensiei pentru limita de varsta. La acordarea pensiei anticipate, reducerea varstei standard de pensionare nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere! La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate. Transformarea pensiei anticipate in pensie pentru limita de varsta se face din oficiu.  

Acte necesare 

- Cerere pentru inscrierea la pensie anticipata 

- Carnetul de munca, original si copie 

- Alte acte prevazute de lege privind vechimea in munca 

- Adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca pentru perioada 1 aprilie 1992 - 1 aprilie 2011, in situatia in care acestea nu sunt inregistrate in carnetul de munca 

- Adeverinta privind incadrarea activitatii in fostele grupe I si/sau II de munca (unde este cazul)

 - Procura speciala pentru mandatar (unde este cazul) 

- Alte acte necesare stabilirii dreptului de pensie.  

898 lei - pensia medie a romanilor  

In prezent, valoarea punctului de pensie este de 738,2 lei. Romania numara, in total, peste trei milioane de pensionari la limita de varsta, iar pensia medie a acestora este de 898 lei.

NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]