O noua propunere legislativa este pe cale sa modifice Legea 263/2010.
In concret, se solicita modificarea Legii Pensiilor, astfel incat si persoanele care au locuit in Targu Mures sau pe o raza de 10 km sa beneficieze de reducerea varstei de pensionare cu 2 ani, fara penalizari.
In prezent, Legea Pensiilor prevede reducerea varstei de pensionare pentru cei care au locuit minim 30 de ani in Baia Mare, Zlatna, Copsa Mica sau pe o raza de 8 km fata de aceste localitati. Initiatorii propunerii legislative motiveaza faptul ca poluarea produsa de combinatul chimic AzoMures trebuie luata in considerare in Legea Pensiilor.
In prezent, art. 65, alin. (5) din Legea Pensiilor:
Art. 65. alin (5) Persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta datorita extractiei si prelucrarii minereurilor neferoase cu continut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna, pe o raza de 8 km in jurul acestor localitati, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizarea prevazuta la alin. (4).
Noua varianta a art. 65, alin. (5) din Legea Pensiilor, daca propunerea legislativa se concretizeaza in lege oficiala:
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Portal Codul Muncii
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Art. 65
....
(5) Persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea permanenta datorita extractiei si prelucrarii minereurilor neferoase cu continut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, emisii de substante nocive precum si alte substante chimice, respectiv Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna, Targu Mures, pe o raza de 10 km in jurul acestor localitati, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizarea prevazuta la alin. (4).
Asadar, se mentine perioada de minim 30 de ani in care persoanele vizate au locuit in zonele afectate de poluarea permanenta. Dar se modifica legea in sensul ca se adauga si orasul Targu Mures alaturi de Baia Mare, Zlatna si Copsa Mica.
Mai mult, se mareste si raza din jurul acestor localitati in care trebuie sa fi locuit timp de minim 30 de ani pentru a beneficia de reducerea varstei standard de pensionare, de la 8 km la 10 km.
Initiatorii propunerii legislative motiveaza aceasta modificare a Legii pensiilor avandu-se in vedere necesitatea protejarii si sprijinirii persoanelor afectate de emisiile de substante nocive provenite de la institutele chimice din Targu Mures.
"Prin masura propusa se doreste realizarea unui cadru legislativ care sa le permita celor afectati de poluarea produsa de combinatul chimic Azomures sa se pensioneze anticipat, fara a suporta penalitatile aferente.
In concret, este vorba despre persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in Targu Mures, precum si persoanele care, indifernt de domiciliu, desfasoara sau au desfasurat activitati lucrative in zona mentionata timp de minimum 30 de ani consecutivi.", se precizeaza in cadrul expunerii de motive.
"Pentru locuitorii din Tirgu-Mures si din zonele adiacente, norul de fum denumit "coada de vulpe" era o obisnuinta inainte de 2000, iar mirosul intepator de amoniac ii insotea la serviciu, la scoala, zi de zi, timp de zeci de ani.
Mai mult, cei care au muncit efectiv pe platforma combinatului, au fost expusi ani la rand noxelor si pulberilor cu efect nociv asupra organismului, iar multi dintre ei nu mai sunt astazi printre noi."
Conform expunerii de motive, se precizeaza faptul ca in ultimii ani au fost realizate investitii semnificative pentru reducerea poluarii la Azomures iar noile instalatii si cele modernizate vor fi puse in functiune in decembrie 2015, urmand ca retehnologizarea platformei de lucru sa asigure incadrarea in noile norme de mediu aplicabile din ianuarie 2016.
"Desigur, pe viitor, odata cu eliminarea treptata a poluarii, nu va mai fi nevoie de aceasta prevedere legislativa, insa acum se impune pentru a compensa neglijenta statului roman care, timp de zeci de ani, a omis efectuarea unor investitii in reducerea poluarii.", se mai precizeaza in cadrul expunerii de motive.
In prezent, prevederile propunerii legislative nu se aplica. Propunerea trebuie sa primeasca voturile favorabile necesare, sa fie promulgata de Presedintele tarii si apoi legea trebuie publicata in Monitorul Oficial pentru a intra in vigoare. Va tinem la curent cu noutati pe aceasta tema.