"1. Un salariat nou angajat cu 01.01.2023, lucreaza o luna in ian 20 ZILE/ 4500 brut, apoi intra in CM in februarie. Are stagiu de cotizare complet din 01.aug.2022-01.ian.2022 (de la fostul angajator). 2.Conditia ca sa aiba 6 luni din/ 12 este intrunita. 3. Pentru calculul CM, care sunt zile de cotizare? Doar cele 20 zile din ian (1 luna)? Sau se completeaza cu aug-aprilie.2022 (+ inca 5 luni) cu sumele aferente."
Raspunsul specialistului:
La art. 10 alin. (1) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B, baza de calcul al indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.
Astfel, baza de calcul al concediului medical se constituie din veniturile realizate de salariat in ultimele 6 luni indiferent de angajatorul la care salariat a realizat veniturile intrucat textul citat din ordonanta nu distinge in acest sens. Cu alte cuvinte nu exista o prevedere legala care sa stabileasca ca se iau in calcul doar veniturile realizate la angajatorul curent cata vreme salariatul in ultimele 6 luni a realizat venituri si la alt angajator.
Conform art. 10 alin. (6) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31, baza de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale o constituie media veniturilor lunare realizate sau, dupa caz, venitul lunar din prima luna de activitate, cu respectarea prevederilor alin. (4).
Astfel, baza de calcul al indemnizatiei medicale o constituie media veniturilor lunare realizate sau, dupa caz, venitul lunar din prima luna de activitate doar in situatia in care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni.
Or, in situatia expusa salariatul are stagiu de cotizare de 6 luni realizat in ultimele 12 luni asa incat trebuie sa luati in calcul veniturile realizate in perioada august 2022 – ianuarie 2023 inclusiv veniturile realizate la alt angajator in aceasta perioada.
Un raspuns oferit in aprilie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<