Varsta de pensionare s-ar putea reduce cu 13 ani! Categoriile vizate

varsta de pensioanare 13 anireducere varsta pensionare 13 anistagiu cotizare 25 anicategorii de risc maxim
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
La jumatatea saptamanii in curs, Guvernul are pe ordinea de zi si un proiect de ordonanta de urgenta care propune reducerea varstei de pensionare pentru unele categorii de persoane.
 
Proiectul completeaza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice si prevede reducerea varstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au desfasurat activitati in domenii de risc maxim, cum ar fi activitati legate de substante explozive, pirotehnice, munitii, pentru un stagiu de cotizare de cel putin 25 de ani realizat in aceste activitati.
 
"Activitatile referitoare la fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fara fum, produselor pirotehnice in unitatile de productie a explozivilor, precum si fabricarea nitrocelulozelor si a celuloidului in aceleasi unitati de productie a explozivilor; fabricarea munitiilor si a elementelor de munitii, locurile de munca in care se executa operatii cu exploziv de initiere, exploziv cu caracteristica de sensibilitate mare, precum si locurile de munca in care se executa operatii cu explozivi aromatici, la care angajatii vin in contact direct cu acestia; operatii de distrugere a munitiilor incarcate si a elementelor de munitii incarcate, a pulberilor, a explozivilor si a produselor pirotehnice; delaborarea munitiilor si a elementelor pirotehnice incarcate cu substante explozive sau incendiare" sunt cele inscrise in proiect pentru modificarea amintita, potrivit Mediafax.
 
 
Conform propunerilor, amgajatii care au desfasurat activitatile amintite mai sus ar putea beneficia de reducerea varstei de pensionare cu 13 ani:
 
"Prin exceptie de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b), persoanele care au desfasurat activitati dintre cele prevazute la art. 30 alin. (1) lit. g) beneficiaza de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu 13 de ani, pentru un stagiu de cotizare de cel putin 25 de ani realizat in aceste activitati".
 
 
Un argument in favoarea acestei modificari e reprezentat de faptul ca aceste activitati se desfasoara in domeniul riscului de nivel maxim, ca noxele masurate, valorile biologice si biotoxicologice se afla in limite maxime admise, ca angajatii sunt expusi la pulberi silicogene ceea ce determina afectiuni respiratorii si "tinand cont de necesitatea mentinerii fortei de munca si a locurilor de munca din industria de armament, si de obligatia constitutionala de eliminare a inechitatilor determinate de aplicarea unor dispozitii legale diferite la situatii identice", subliniaza aceeasi sursa.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
varsta de pensioanare 13 anireducere varsta pensionare 13 anistagiu cotizare 25 anicategorii de risc maxim

Data aparitiei: 01 Iulie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Varsta de pensionare s-ar putea reduce cu 13 ani! Categoriile vizate Nota: 2.67 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]