Proiect de hotarare in domeniul SSM

masinipesticidereducerea riscurilorsanatatea umana
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Directiva 2006/42/CE a fost transpusa in legislatia nationala prin doua acte normative: Hotararea Guvernului nr.1029/2008 privind conditiile introducerii pe piata a masinilor, prin care s-au transpus articolele 1 - 23 din directiva, si Hotararea Guvernului nr.294/2008 referitoare la modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr.439/2003 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a ascensoarelor, prin care s-a transpus articolul 24 din directiva referitor la modificarea Directivei 95/16/CE.

In Comunicarea sa din 12 iulie 2006 intitulata „O strategie tematica privind utilizarea durabila a pesticidelor”, Comisia Europeana a adoptat o strategie care are ca obiectiv principal reducerea riscurilor pentru sanatatea umana si pentru mediul inconjurator provocate de utilizarea pesticidelor. Parlamentul European si Consiliul au adoptat, de asemenea, Directiva 2009/128/CE din octombrie 2009 de stabilire a unui cadru pentru actiuni comunitare in vederea utilizarii durabile a pesticidelor, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L, nr.309, din 24 noiembrie 2009, denumita generic „Directiva - Cadru”.

In consecinta s-a impus modificarea si completarea Directivei 2006/42/CE cu cerinte pentru proiectarea, constructia, inspectia periodica si activitatile de intretinere specifice masinilor pentru aplicarea pesticidelor, care reprezinta produse fitosanitare, necesare pentru reducerea riscurilor pentru sanatatea umana si pentru mediul inconjurator, precum si introducerea in Directiva 2006/42/CE a unei referinte la protectia mediului inconjurator.

In acest sens, a fost adoptata Directiva 2009/127/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 21 octombrie 2009 de modificare a Directivei 2006/42/CE in ceea ce priveste masinile pentru aplicarea pesticidelor.

Avand in vedere cele mentionate mai sus, se impune modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr.1029/2008, pentru transpunerea Directivei 2009/127/CE.

Schimbari preconizate

Prezentul proiect are in vedere cerintele esentiale carora trebuie sa li se conformeze masinile pentru aplicarea pesticidelor pentru a putea fi introduse pe piata si/sau puse in functiune.

Masinile pentru aplicarea pesticidelor cuprind: masini autopropulsate, remorcate, montate pe vehicule si semi-montate sau transportate pe calea aerului, precum si masini fixe destinate aplicarii pesticidelor, care pot fi utilizate atat de profesionisti, cat si de utilizatori neprofesionisti (amatori). Ele includ, de asemenea, masini portabile si de mana, actionate electric sau manual, cu camera de presiune.

Pentru a permite producatorilor sa se conformeze acestor cerinte, organizatiile de standardizare europeana au primit mandat din partea Comisiei pentru elaborarea standardelor armonizate care sa ofere specificatii tehnice detaliate pentru diferitele categorii de masini enumerate mai sus.

Proiectarea, constructia si intretinerea masinilor pentru aplicarea pesticidelor joaca un rol semnificativ pentru reducerea efectelor adverse ale pesticidelor asupra sanatatii umane si asupra mediului inconjurator. Pe de alta parte, exista masini pentru aplicarea pesticidelor care sunt deja utilizate de profesionisti. Pentru acestea Directiva – Cadru introduce cerinte privind inspectia periodica si operatiunile de intretinere care trebuie efectuate astfel incat sa se reduca riscurile pentru sanatatea umana si pentru mediul inconjurator.

Cerintele pentru securitatea si protectia sanatatii persoanelor si, dupa caz, a animalelor domestice si a bunurilor sunt deja reglementate de Directiva 2006/42/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 17 mai 2006 referitoare la masini si de modificare a Directivei 95/16/CE referitoare la ascensoare, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L, nr.157, din 9 iunie 2006. Prin urmare, cerintele esentiale pentru protectia mediului inconjurator aplicabile la proiectarea si constructia masinilor noi pentru aplicarea pesticidelor au fost incluse in Directiva 2006/42/CE, cu luarea in considerare totodata a compatibilitatii acestor cerinte cu cerintele referitoare la inspectie si intretinere din Directiva – Cadru. In acest scop, a fost necesar sa se includa, de asemenea, o referinta la protectia mediului inconjurator in Directiva 2006/42/CE, limitand, in acelasi timp, acest obiectiv la categoria de masini si la riscurile care fac obiectul cerintelor specifice pentru protectia mediului inconjurator.

Click aici pentru a citi integral proiectul de hotarare

Click aici pentru Tabelul de Concordanta

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
masinipesticidereducerea riscurilorsanatatea umana

Data aparitiei: 09 Martie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Proiect de hotarare in domeniul SSM Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]