Editorial, 23.07.2009 - Gabriela Chirazof
Recentul control al inspectorilor de protectia muncii pe santierele din Capitala a descoperit multe nereguli in privinta asigurarii masurilor in acest domeniu. Din nefericire, nu sunt putine cazurile in care nerespectarea masurilor de protectia muncii au dus la pierderea vietii lucratorilor, descoperindu-se prea tarziu ca in domeniul securitatii si sanatatii in munca prevenirea incidentelor periculoase este regula numarul unu care trebuie respectata.
Echipamentele de munca uzate sau nesupuse verificarilor conduc de cele mai multe ori la producerea unor accidente la locul de munca, asa incat verificarea echipamentului de munca de catre persoanele care detin aceasta competenta este nu numai necesara, ci este obligatorie.
Prin echipament de munca intelegem orice masina, aparat, unealta sau instalatie folosita de catre angajati la locul de munca.
Angajatorul este obligat sa ia masurile necesare pentru ca echipamentul de munca pus la dispozitia lucratorilor sa corespunda lucrului prestat ori sa fie adaptat acestui scop si sa poata fi utilizat de catre lucratori, fara a pune in pericol securitatea sau sanatatea lor.
In situatia in care nu este posibil sa se asigure ca echipamentele de munca sunt utilizate fara niciun risc pentru sanatatea si securitatea lucratorilor, angajatorul este obligat sa ia masuri corespunzatoare pentru reducerea riscurilor.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Portal Codul Muncii
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Echipamentele de munca trebuie verificate de catre persoane competente, atat la instalare, periodic, dar si atunci cand s-au produs evenimente care pot avea consecinte daunatoare asupra securitatii echipamentelor de munca, cum ar fi modificari ale procesului de munca, accidente, fenomene naturale, perioade lungi de neutilizare, angajatorul fiind obligat de a se asigura ca toate aceste echipamente de care se folosesc angajatii in procesul muncii au fost supuse verificarii.
Rezultatele verificarilor trebuie sa fie inregistrate si puse la dispozitie Inspectiei Muncii la solicitarea acesteia.
____________________________________________________________________
Alegeti sa fiti protejat in cazul unui control inopinat al ITM!
CD-ul "Ghid practic de protectia muncii" este aliatul dvs. in rezolvarea oricarei probleme legate de protectia muncii:
- Sfaturi pentru aplicarea corecta a Legii 319/2006
- Informatii despre sanctiunile acordate pentru nerespectarea prevederilor de protectia muncii
- Formulare utile
- Legislatie actualizata si comentata.
____________________________________________________________________